Snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali potresao je jugoistočnu Tursku i sjever Sirije rano u ponedjeljak, srušivši stotine zgrada i usmrtivši skoro 2.000 ljudi dok se vjeruje da su stotine i dalje zarobljene ispod ruševina. Prema podacima dostupnim do zaključivanja našeg lista, u Turskoj je poginulo 1.014 ljudi, a 5.383 ih je povrijeđeno. Srušilo se 2.818 zgrada. U Siriji je 783 poginulih od posljedica zemljotresa. Prema do sada dostupnim informacijama u zemljotresu je nestao najmanje jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a vlasti Bosne i Hercegovine su iskazale spremnost da u Tursku upute spasilačke timove.


Zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju osjetio se čak do Kipra i Kaira. Da se zemljotresi na ovom području ne smiruju govori i podatak da je zemljotres magnitude 5,5 po Richteru pogodio Tursku u blizini Istanbula. Broj žrtava raste, a narodi ove dvije zemlje strahuju od novih zemljotresa koji mogu prouzrokovati veći broj poginulih.


Humanitarnu akciju „Pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom“ pokrenulo je i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“. Akcija, koja će trajati od 6. februara do 6. maja, provoditi će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO „Merhamet“ MDD u zemlji i inostranstvu kao i putem „Merhametovih“ humanitarnih kasa, na otvorenim prostorima i punktovima u svim većim gradovima FBiH. Pozivom na humanitarni broj 090292001 građani mogu donirati 3 KM, a za potrebe ove akcije otvoren je i namjenski račun koji se može pronaći na web stranici merhamet.ba.
Gorska služba spašavanja Stanica Zenica je, na poziv Turske agencije za saradnji i koordinaciju (TIKA), stavila svoje članove na raspolaganje.
-Nakon što je Tursku rano jutros pogodio snažan potres, na poziv Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), GSS stanica Zenica stavlja svoje članove na raspolaganje. Po odobrenju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i ispunjenju svih potrebnih procedura, 50 spasilaca ispred GSS FBiH, od čega tim spasioca stanice Zenica, spremni su za odlazak u Tursku i pružanje podrške oko pronalaska nestalih osoba i pomoći unesrećenima dok su ostali spasioci stanice Zenica u pripravnosti u slučaju daljnjih potreba, kažu iz zeničkog GSS-a.