Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog aktuelne situacije te iz solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, zakazao je štrajk upozorenja u svim ostalim rudnicima iz Koncerna Elektroprivreda BiH, potvrdio je u telefonskom razgovoru za Našu riječ predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić. Štrajk upozorenja u ovih šest rudnika održan je jučer (ponedjeljak, 5. juni) a najavljen je i za danas, u periodu od sedam do osam sati, dok su rudari RMU Zenica u radničkom neposluhu još od 25. maja, kad su u drugoj smjeni odbili sići u jame te još od tada nisu obnovili proizvodnju.
– Čekali su svi s nama, imali smo neka obećanja ali međutim sve se izjalovilo i vidjet ćemo šta ćemo raditi dalje. Situacija je nepromijenjena. Nikakvih novih informacija o tome kada bismo mogli dobiti platu, nemamo. UO SSRRFBiH donio je odluku o organizaciji štrajka upozorenja u preostalih šest rudnika iz Koncerna, ali, ako se situacija ne promijeni, postoji mogućnost da i rudari ostalih rudnika stupe u radnički neposluh -kaže Avdić.
Podsjećamo da zeničkim rudarima nije isplaćena aprilska plaća i naknada za topli obrok, a duguje im se i rate kredita, koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu i uplaćene na račune banaka.
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je najavio protestno okupljanje koje je planirano za četvrtak (8. juni) ispred sjedišta federalne Vlade i Elektroprivrede BiH radi aktuelne problematike u RMU Zenica. Prema riječima Avdića, zenički rudari će se sutra (srijeda, 7. juni) okupiti pred zgradom Uprave a u Zenici bi se trebao održati i sastanak Predsjedništva krovnog sindikata. Nakon sastanka će zenički komorati, prema najavama, krenuti pješice na proteste u Sarajevo jer nisu u finansijskoj mogućnosti da obezbijede autobuse.
-Postoji spremnost da se u toku protestnog skupa stupi u radnički neposluh u svim rudnicima iz sastava Koncerna -navodi se u obavijesti Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.