Od 21. do 25. juna u parku “Ravne 2” u Visokom održan je ljetni festival pod nazivom “Summer Solstice Festival”, koji je obilovao zanimljivi sadržajima i u potpunosti ispunio očekivanja organizatora, ali i posjetilaca. Prema riječima direktora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semira Osmanagića, želja Fondacije je da iz godine u godinu ovaj festival napreduje, a u tome se definitivno i uspjeva, kako sa kulturnim, muzičkim i drugim sadržajima, tako i sa posjetom svim tim događajima.


Jedan od centralnih događaja kompletnog festivala bilo je otkrivanje statue kralja Tvrtka I Kotromanića, a koja je izrađena na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vođstvom šefa Odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.


Ove godine su u centru pažnje bili koncerti na ljetnoj bini parka “Ravne 2”, a publika je mogla uživati u nastupima Crvene jabuke, Milice Todorović te grupe Zoster i ono što je posebno zanimljivo, svi sadržaji su bili potpuno besplatni za sve posjetioce. Također, upriličene su brojne promocije, predavanja, radionice, meditacije, časovi joge, kao i revijalni koncert i mjuzikl “Quo Vadis Homo” Omladinskog hora iz Zenice.
Jedan od centralnih događaja kompletnog festivala bilo je otkrivanje statue kralja Tvrtka I Kotromanića, a koja je izrađena na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vođstvom šefa Odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota. Prisutnima su se, između ostalih, obratili dr. Semir Osmanagić, gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, prof. Darko Šobot, Franjo Topić i mnogi drugi, dok je posebno obraćanje imao Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle, grada u kome je postavljena statua kralja Tvrtka još 2012. godine i autor knjige o ovom srednjevjekovnom vladaru. U umjetničkom dijelu programa su učestvovali prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu bariton Marko Kalajanović, glumica Narodnog pozorišta profesorica Minka Muftić i glumac Emir Fejzić te pijanista Bartolomej Stanković.