ONI SU BUDUĆNOST BIH


Učenica Gimnazije „Rizah Odžečkić“ iz Zavidovića, Amina Bukvić učestvovala je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Litvaniji kao član juniorske rukometne reprezentacije BiH. U gradu Klaipedi odigrano je pet utakmica u kojim su naše juniorke ostvarile dvije pobjede i tri poraza, te su zauzele 6. mjesto. Amina je odigrala jako zapaženo prvenstvo i tako odlično predstavila kako Grad Zavidoviće tako i svoju Gimnaziju. Na početku razgovora za Našu riječ istakla je da joj je otac još od malih nogu usadio ljubav prema sportu.
– Od svih sportova rukomet je bio taj koji me je oduševio i u kojem sam se pronašla. Treniram ga već osam godina u Ženskom rukometnom klubu „Krivaja“ Zavidovići, a stalni član seniorskog tima sam postala s 13 godina. Od mnogobrojnih uspjeha izdvojila bih nastup na evropskoj sceni s 14 godina protiv izraelskog Maccabija. Nedavno sam ostvarila i svoj dječiji san, a to je da upišem prve golove i minute u najdražem reprezentativnom dresu Bosne i Hercegovine. Otišle smo i korak dalje, te upisale dvije pobjede i na kraju zauzele 6. mjesto. Ove godine sam položila državnu sudijsku kategoriju, te s kolegicom Alenom Latifović sudim utakmice Prve lige FBiH. Također željela bih napomenuti da s ekipom Krivaje, pod vodstvom trenera Adija Bašića i Omera Šabića, smo i ove godine, po 6. put, završile u top 4 ekipe Premijer lige BiH i izborile nastup u EHF Challenge Cupu, a ždrijebom je odlučeno da nam je ovogodišnji protivnik ekipa „Azeryol“ iz Azerbejdžana -kaže Amina te dodaje da zbog školskih obaveza planira još jednu sezonu ostati u Zavidovićima.
– Završila sam 3. razred Gimnazije, matematičko-informatičko izborno područje. Osnovnoškolsko obrazovanje sam krunisala titulom Učenika generacije Prve osnovne škole „Zavidovići“, u istom ritmu sam nastavila i školovanje u srednjoj školi, te osim odličnih ocjena i 5.0 uspjeha na kraju svakog razreda, predstavljam školu na kantonalnom i federalnom nivou u sportskim i naučnim takmičenjima. Ne mogu reći da je lako, ali uz dobru organizaciju i kvalitetno utrošeno vrijeme, te postavljanje prioriteta sve se stiže, a uz to odvojim vrijeme za sebe, porodicu, prijatelje i druženja. Po završetku srednje škole planiram upisati neki od tehničkih fakulteta u Sarajevu, a usporedo sa studijama, nastaviti rukometnu i sudijsku karijeru -rekla je na kraju Bukvić.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK