U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku posljednje pripreme za premijernu izvedbu predstave „Sve to je iz kuće“ autorice Emine Omerović a u režiji mlade Kakanjke Ajle Bešić koja je početkom 2023. godine diplomirala režiju u klasi redovnog prof. Srđana Vuletića. Poslije Nermina Omića i Mirze Mušije, koji su na Akademiji scenskih umjetnosti diplomirali na odsjeku glume, Ajla je treći diplomant ove Akademije iz Kaknja. Bitno je dodati da je iz Kaknja i glumac Damir Čobo koji se školovao u Americi.
Daske koje život znače
Kako je istakla Bešić na početku razgovora za Našu riječ, u djetinjstvu je gledala sve što je u Kaknju tad bilo dostupno i to je bio njen jedini kontakt s „pozorištem“.
– Većinom su to bile gostujuće predstave i rijetko kvalitetne, a češće one komercijalne čija svrha je samo profit. U tim godinama nisam razumjela tu svrhu i vremenom su me počele ljutiti. Tako se u djetetu koje je odraslo „na uglju“ jednog industrijskog grada pojavila potreba za pozorištem. Vjerujem da sam iz te potrebe počela istraživati. U daske sam se zaljubila poslije kada sam shvatila šta one znače -kaže Bešić te dodaje da je do saradnje s BNP-om došlo kad se prošle godine obratila direktoru Miroljubu Mijatoviću i umjetničkoj direktorici Lajli Kaikčija s idejom da u zeničkom Pozorištu radi svoju diplomsku predstavu. Tad nisu mogli uskladiti termine, ali ubrzo nakon diplomiranja su je pozvali da režira na čemu im je zahvalna.


Tekst autorice Emine Omerović govori o dvije porodice i o odnosima u porodici – nedostatku komunikacije, međuvršnjačkom nasilju, religiji, odnosu društva prema drugima i drugačijima. Likovi u drami su samohrana majka, samohrani otac i njegova kćerka.


– Radimo već mjesec dana i jako sam zadovoljna angažmanom i komunikacijom unutar ekipe. Sretna sam da su tu sa mnom upravo Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić, glumice i glumac iz ansambla BNP-a. Zahvaljujući njihovoj predanosti i povjerenju koje su mi pružili, proces teče onako kako svaki mladi reditelj/ica može poželjeti. Također sam jako sretna što imamo priliku postaviti na scenu savremeni domaći tekst autorice Emine Omerović. Našim savremenim piscima i spisateljicama se na pruža dovoljno prostora, a sjajni su. Upravo zato je Festival bh. drame jako značajan. Publika zasigurno može očekivati novu teatarsku energiju mladih ljudi koji prave svoje prve pozorišne korake. Muzikom Rijada Kaniže, scenografijom Mirana Kudumovića i kostimima Amine Musić gradimo jedan novi svijet koji se kreće između imaginacije i stvarnosti, onog što likovi osjećaju iznutra i što izgovore. Tu je i dramaturginja Nedžma Čizmo koja propituje naše ideje i drži ih pod kontrolom -kaže Bešić.
Festival bh. drame
Premijerna izvedba predstave je planirana za utorak, 23. maj i s njom će biti zvanično otvoren XXII Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.
– Premijera nikad nije još jedan datum u nizu. Čak i tokom studiranja, dan ispita iz režije odnosno „premijere“ naših malih predstava su bile posebne. Raditi pozorište znači živjeti s njim. Tog dana publika ne gleda samo predstavu nego i dio naših života, nešto s čime smo spavali i budili se neko vrijeme. Učešće na festivalu, odnosno otvorenje istog je veliki trenutak za nekog ko je na početku karijere, ali ne mijenja odnos prema radu i ne donosi novo ushićenje jer je ono svakako već tu -zaključila je Bešić.