Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva (KŠ) dr. Adnan Jupić rekao je da je broj novooboljelih od korona virusa još uvijek veliki, ali je epidemiološka situacija ipak nešto bolja jer dominira soj virusa Omikron, koji ima značajno lakšu kliničku sliku.
Zaravnjivanje krivulje
U prethodnih sedam dana potvrđeno je 1.616 novih slučajeva, što je osjetno smanjenje u odnosu na 1.973 prethodne sedmice ili 1.890 dvije sedmice ranije.
“Došlo je do najavljenog zaravnjivanja krivulje. Po nekim procjenama, u narednom periodu bismo, poštujući epidemiološke mjere i vakcinišući se, vrlo brzo mogli doći u jednu znatno mirniju situaciju, a veliki broj oboljelih je na neki način i pokazatelj brzog kraja ove pandemije”, rekao je Jupić nakon sjednice KŠ-a.
Pritisak na KBZ
Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) posljednje dvije sedmice bilježi stalno povećanje broja pacijenata, a samo u jednom danu prošle sedmice primljena su 24 pacijenta, što, po riječima direktora prof.dr. Rasima Skomorca, govori o ozbiljnosti situacije. Samo u prošlu srijedu na hospitalizaciji su bila 94 pacijenta, od čega 12 na intenzivnoj njezi, a zabilježeno je osam smrtnih ishoda.
Pored povećanja broja pacijenta, dodatni problem predstavlja i veliki broj oboljelih ljekara i osoblja, zbog čega je ova ustanova već reducirala hladni operativni program i prijeme na internistički odjel.

Vakcinacija
Kako je saopćila Press služba, ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 32,2% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je značajan broj građana vakcinisan izvan BiH, procjenjuje se da je s jednom ili dvije doze vakcinisano preko 42,2% odraslog stanovništva ovog kantona.

Teži scenarij
Naglasio je da se Operativni tim KBZ-a priprema za još teži scenarij, ako dođe do novog povećanja priliva pacijena.
“Pripremamo se za najgore i ovo sad nije najgore s obzirom na broj oboljelih u zemlji i okruženju i siguran sam da možemo očekivati veće brojke oboljelih”, rekao je dr. Skomorac.
Stanje u Tešnju
Opća bolnica Tešanj bilježi povećan broj zaraženih, ali nije zabilježen značajniji prisitisak na kapacitete kovid odjela koji ima 60 kreveta.
“Pacijenti nemaju tešku kliničku sliku, tako da nismo imali značajnih problema u odnosu na prethodni period, za razliku od mjeseca maja prošle godine kada nam je soj virusa Delta uzrokovao mnogo poteškoća. Danas imamo između 20 i 30 pacijenata, a u maju je bilo popunjeno svih 60 kreveta”, rekao je direktor ove bolnice dr. Omer Bedak.
Aktivno 3.553 slučajeva
Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, koju je razmatrao Krizni štab, tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 2.887 testiranja, a zaključno sa 30. januarom u ovom kantonu je aktivno 3.553 slučajeva virusa korona. Na području ZDK je 1.514 osoba preminulo od korone.