Uslijed povećane zagađenosti zraka, te temperatura koje su u proteklom periodu bile neuobičajene za ovaj period godine, hornični bolesnici osjećaju pogoršanje, a virusi se brže i lakše šire.
Najčešći simptomi pogoršanja
Prema riječima dr. Amera Brkovića, specijaliste interne medicine, u Kantonalnoj bolnici Zenica i to u Klinici za internu medicinu-Odjeljenju opće interne medicine zadnjih nekoliko sedmica je primjetan porast broja pacijenata sa pogoršanjima hroničnih oboljenja, predominantno hroničnih respiratornih oboljenja kao što su hronična obstruktivna bolest pluća (HOPB) i bronhijalna astma. „Od ovih oboljenja mogu oboljeti osobe svih životnih dobi ali to su najčešće osobe srednje životne dobi. Najčešći simptomi pogoršanja bolesti kod takvih pacijenata su otežano disanje, kašalj koji može biti suhi ali i praćen iskašljajem, zaduha u naporu a povremeno i povišena tjelesna temperatura. Što se tiče uzroka pogoršanja takvih hroničnih oboljenja oni su mnogostruki, a najčešći od njih su sezonske virusne respiratorne bolesti, izlaganje sezonskim onečišćenjima u vazduhu koja su u zimskim mjesecima znatno veća te nedovoljna vlažnost zraka u zatvorenim prostorijama usljed grijanja. Nerijetko je pacijente sa pogoršanjima ovakvih oboljenja neophodno hospitalizirati radi daljeg tretmana u bolničkim uslovima“, kaže dr. Brković napominjući da se, zbog gore navedenog, svim osobama koje se liječe od hroničnih oboljenja disajnog sistema preporučuje da što kraće borave na vanjskom zraku, da koriste maske kada dolaze u interakciju sa većim brojem ljudi, da izbjegavaju zapušene prostorije i da vrše redovno ovlaživanje zraka u prostorijama u kojim borave.


Osobama koje se liječe od hroničnih oboljenja disajnog sistema preporučuje se da što kraće borave na vanjskom zraku, da koriste maske kada dolaze u interakciju sa većim brojem ljudi, da izbjegavaju zapušene prostorije i da vrše redovno ovlaživanje zraka u prostorijama u kojim borave.


Broj pacijenata koji se javljaju na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, a imaju horničnu bolest, također je povećan što je, kako kaže prim.mr. med.sci.dr. Eldira Hadžić, načelnica Odjela za infektivne bolesti, uobičajeno za ovaj period i očekuje se u naredna dva mjeseca. „Simptomi koje imaju hronični bolesnici koji se javljaju na Odjel za infektivne bolesti u ovom periodu su povišena temperatura, opća slabost i malaksalost, kašalj i otežano disanje“, ističe dr. Hadžić.
Povećan roj infekcija respiratornog trakta
I Javna ustanova „Dom zdravlja“ Zenica bilježi povećan priliv pacijenata sa hroničnim oboljenjima. „Povećan je broj hroničnih bolesnika, posebno sa hroničnim bolestima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, bolesnika sa reumatskim tegobama i drugim bolestima koštano-mišičnog sistema. Uz ove bolesti posebno je povećan broj infekcija respiratornog trakta, od kojih je najveći broj virusnih infekcija“, kaže spec. dr. Narcisa Nuhić iz ambulante porodične medicine Centar.