Povodom obilježavanja 74. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, od prošle srijede su upriličeni „Dani BNP-a“, s izuzetno bogatim programom za sve generacije. Sad već davnog 25. februara 1950. godine održana je prvi put premijera predstave „Duboko je korijenje“ s glumcima koji su do tada bili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Iskra“, a koji su se priključili tadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu Zenica.
– Prvi profesionalni ugovor je tad potpisao i prvi član Drame tadašnjeg Oblasnog narodnog pozorišta u Zenici, glumac Faruk Zadić. Do danas je BNP upriličilo 760 premijernih naslova, što pokazuje da je za 74 godine postojanja i rada ovo pozorište imalo više od deset premijera u nekim sezonama -kaže direktor BNP-a Miroljub Mijatović te dodaje da je ove godine odlučeno da zvanična proslava Dana BNP-a bude upriličena višednevnim sadržajima, te su pored programskih sadržaja u vlastitoj produkciji upriličene izvedbe predstava iz Pozorišta mladih Sarajevo i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.
Izvedene su tri predstava u produkciji zeničkog Pozorišta: „Sve to je iz kuće“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ te predstava za djecu „Ptica od pijeska“. Danas je (utorak, 27. februar) na rasporedu „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ a sutra će biti izvedena „Medeja“. Pored predstava BNP-a, upriličena je izvedba mjuzikla „Tick… Tick… Boom!“ u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo i izvedba predstave „Staklena menažerija“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Također je upriličen koncert Ansambla violončela Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.