Veselo, raspjevano i razdragano bilo je prošlog četvrtka u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje su učenici, nastavnici i Uprava Javne ustanove „Osnovna muzička škola“ Zenica, zajedno s roditeljima djece, obilježili 75. rođendan.
Vrhunski rezultati na takmičenjima
Kako je istaknuto na rođendanskom koncertu, škola ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. To je institucija koja daje nadu i pruža oslonac svakom djetetu. O bogatoj historiji Osnovne muzičke škole Zenica svjedoči mnoštvo generacija, znanja i uspomena. Svaka generacija je dala svoj doprinos u izgradnji onog što je danas čini prepoznatljivom. Osnovna muzička škola Zenica ne počiva samo na obrazovanju svojih učenika, nego i na njihovom kulturnom odgoju koji u sebi objedinjuje prošlost i sadašnjost, a usmjeren je na budućnost u kojoj će odvažno koračati kroz život.

Šarić

– S ponosnom želim da istaknem da smo najstarija muzička škola u Bosni i Hercegovini i ovo je prilika da se sjetimo svih uspješnih godina koje smo proveli zajedno i da proslavimo sve što smo postigli do sad. Sama činjenica da je ova škola osnovana davne 1948. godine govori da smo odškolovali mnoge generacije učenika. Mnogi naši učenici su ostvarili vrhunske rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima, kao i međunarodnim kojih je u prošloj godini bio znatan broj. U prošloj godini naši nastavnici i učenici pripremili su i učestvovali na 36 koncerata što je vrijedno pomena, posebno zbog uslova u kojima svi svakodnevno radimo pokušavajući napraviti najbolje što možemo -kazala je Belma Šarić, direktorica Škole te potom dodala da su zbog ograničenosti prostora prinuđeni dio nastave izvoditi u drugim školama a Područno odjeljenje u Kaknju je smješteno u iznajmljenim prostorijama Javne ustanove Dom kulture.
– Ovom prilikom bit ću slobodna iskazati veliku potrebu za što bržim i boljim rješenjem našeg dugogodišnjeg problema koji bi se jedino ogledao u izgradnji nove zgrade s dovoljnim brojem učionica i koncertnom dvoranom. Želim da se posebno zahvalim Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK na vrijednoj donaciji za nabavku muzičkih instrumenata. Sredstva smo uložili za nabavku dvije harmonike koje su nam bile neophodno potrebne za rad s učenicima. Dragi nastavnici i učenici, ostali uposlenici, odajem vam priznanje za vaš uložen rad, trud i ostvarene uspjehe. Dragi nastavnici i učenici, vi ste naša nada za budućnost, oni koji će dalje graditi našu tradiciju uspjeha. Dragi roditelji, hvala vam na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti -kazala je Šarić a potom čestitala 75. rođendan Škole svim prisutnim.
Kao i prethodnih godina Velika sala BNP-a jednostavno je bila premala da primi sve koji su željeli čuti i vidjeti zanimljiv program. Na repertoaru su bili veliki i mali hor Škole, orkestri harmonika, gitara, flauta, zatim mješoviti orkestar sastavljen od učenika i nastavnika, ukupno 14 tačaka u osmišljenom i realizovanom programu na velikoj sceni BNP-a, što je zadovoljna publika nagrađivala dugotrajnim gromoglasnim aplauzima.
Mnogobrojni uspjesi

Prva generacija Osnovne muzičke škole Zenica, upisana davne 1948. godine, brojala je 103 učenika. Danas Škola djeluje na dvije adrese, matična škola u Zenici broji 346 učenika a područno odjeljenje u Kaknju, osnovano 2014. godine broji nepunu stotinu učenika. Od ukupno 18 nastavnih predmeta, podijeljenih u šest odsjeka, kadrovi u školi podižu kvalitete osnovnog muzičkog obrazovanja, koji su u modernoj današnjici od ključne važnosti za mentalni razvoj svakog djeteta. Više od 47 nastavnika klavirskog, gudačkog, harmonikaškog, duvačkog, gitarskog odsjeka i odsjeka za solfeđo, ujedinjenom energijom nesebično šire svoje znanje, a refleksija njihovog rada i uspjeha svakodnevno se očituje u mnogobrojnim koncertima, javnim i internim nastupima, gostovanjima u eteru, učešću na mnogobrojnim eminentnim manifestacijama i takmičenjima unutar i van naše lijepe BiH.