U Visokom je višednevnim aktivnostima svečano obilježen 29. august, datum koji se slavi kao Dan grada, a u znak sjećanja na 29. august 1189. godine i nastanak povelje Kulina bana.
Promocija knjige, sportski događaji,…
Organizatori, odnosno čelne strukture vlasti su se potrudile da to bude na svečan način, pa je obilježavanje započelo još u petak, 26. augusta, promocijom knjige “Rat i mir u Nagorno – Karabahu” Visočanina Adisa Deljkovića u velikoj sali Kulturnog centra Altindag.
Subota je bila rezervisana za sportske događaje, pa je tako održan, 9. po redu, Međunarodni turnir u govornom pikadu za slijepe i slabovidne osobe “Visoko 2022” te Noć tradicionalnog karatea, koja je održana u ulici Alije Izetbegovića. Čelni ljudi Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem, su u nedjelju obišli naselje Vidovići, gdje je realizovan projekat asfaltiranja puta dužine 2,3 kilometara, a čija je ukupna vrijednosti bila preko 400.000 KM. “Prošle godine u Šošnjama za Dan Grada, a ove u Vidovićima, otvaramo put i šaljemo poruke da se Dan grada obilježava i u Šošnjama i u Vidovićima, jer želimo da pokažemo da smo svi građani Visokog bez obzira u kojem dijelu živjeli. Zato smo ovdje s vama da podijelimo radost, obilježimo ovaj značajan datum, ali i podijelimo razmišljanja o onome šta ćemo i kako dalje raditi”, poručio je gradonačelnik Ganić.
Na svečenoj sjednici uručene povelje Grada Visoko
U ponedjeljak, 29. augusta priređen je i najveći broj događaja, a sve je počelo otvaranjem laboratorije u ambulanti porodične medicine u Donjem Moštru te obilaskom radova na izgradnji ambulante porodične medicine u Poriječanima. Nakon toga je upriličena posjeta OŠ “Kulin ban” u Visokom, gdje je ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji ove najstarije visočke škole.
Delegacije su povodom Dana Grada položile cvijeće na centralna spomen-obilježja, dok je kao i svake godine do sada, centralni događaj obilježavanja Dana Grada bila svečana akademija ili svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je održana u Kulturnom centru Altindag. Pored obraćanja prvih osoba Grada Visoko, uručene su i najveće gradske nagrade – povelje, pa je tako Povelja Grada Visoko dodijeljena JU Dom zdravlja Visoko za savjestan i predan rad u pružanju zdravstvene zaštite građanima Visokog. Povelja Grada za životno djelo u 2022. godini dodjeljuje se Iliji Kneževiću (posthumno) za, kako se navelo u odluci, ispoljenu ličnu hrabrost i patriotizam u organizaciji otpora agresiji na grad Visoko i državu Bosnu i Hercegovinu, dok je Povelja o proglašenju počasnim građaninom Grada Visoko uručena Musa Šahinu i to za razvoj i promociju Grada Visoko i jačanju prijateljskih odnosa sa Republikom Turskom.