U povodu obilježavanja 14. oktobra, Dana Općine Žepče, u petak je u sali Doma kulture održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali brojni gosti iz političkog, kulturnog života kantona i općine. Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća, Edin Šišić podsjećajući na historijske činjenice vezane za prvo spominjanje imena Žepča. Pozvao je sugrađane da se uz međusobno poštovanje i njegovanje zajedničkog života učini napor kako bi Žepče u dogledno vrijeme postalo jedno od najprivlačnijih mjesta Bosni i Hercegovini.
O radu i ostvarenim postignućima u protekloj godini sumirajući rezultate, načelnik Mato Zovko, kazao je kako je prema podacima Porezne uprave FBiH u prošloj godini najveći dio novčanih sredstava, oko 45 posto, utrošeno u infrastrukturu, asfaltiranje i rekonstrukcije puteva, izgradnju vodovoda i kanalizacije, te postavljanje javne rasvjete koja je finansirana iz Budžeta Općine, te viših razina vlasti. Govoreći o projektima realizovanim u protekloj godini dana, načelnik Zovko posebno je istakao ulaganje u izgradnju nove zgrade Osnovne škole Žepče koja je prema visini investicija trenutno najzahtjevniji i najskuplji projekat na području ove općine. Prošle godine je u ovaj projekat uloženo oko 1.086.000 KM a za opremanje škole osigurano je i dodatnih 1.100.000 KM.
Na svečanoj sjednici dodijeljene su zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima. Javno priznanje Zahvalnica dodijeljena je Heleni Lončar, direktorici Federalnog zavoda za zapošljavanje za osiguranje boljih uslova života starijih i nemoćnih osoba, kroz finansiranje projekta pomoć u kući i zapošljavanje žena na području općine Žepče. Općinsko javno priznanje Zahvalnica dodjeljeno je i ministru za finansije u ZDK, Josipu Lovriću za uspješnu saradnju i novčanu pomoć za izgradnju infrastrukture na području općine Žepče te ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahiji Kozliću za pomoć u izgradnji odgojno-obrazovnih ustanova i jačanje partnerskih odnosa sa općinom Žepče. Javno priznaje Zahvalnica dodjeljeno takođe i direktoru preduzeća Mega-metal, Harisu Osmanoviću za saradnju i doniranje novčane pomoći uređena i opremanje radionice u Srednjoj mješovitoj školi (SMS) Žepče. Općinsko priznanje „Pohvalnica„ dodjeljena je Dječijem vrtiću „Don Ivica Čondrić“ za 25 godina uspješnog rada i djelovanja na unapređenju predškolskog obrazovanja na području općine Žepče, te Emiru Preldžiću, vlasniku sportske akademije „Dino“ i istoimenog sportskog centra za razvoj sporta i unapređenje života mladih u Žepču. Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-obilježijima u gradu Žepču. Inače, povodom Dana Općine u proteklih sedam dana organizovane su tradicionalno brojne kulturne, sportske i privredne manifestacije.