U OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno, Visoko, prigodnom svečanošću, održanom proteklog petka, obilježen je završetak projekta rekonstrukcije školske zgrade vrijednog oko 470.000 KM.
Rekonstrukcija je izvedena u okviru projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika”, finansiranog od strane Zelenog klimatskog fonda preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a koji je implementiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno s osnivačem i vlasnikom – Vladom Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnim Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.
Pivić: „Posvećeni djeci i budućnosti“
Projektom započetim prije oko tri godine, obuhvaćeni su radovi na termoizolaciji vanjskih zidova, zamjeni dijela stolarije, termoizolaciji tavana, plafona i krova, ugradnji novih kotlova na zemni plin i nove opreme u kotlovnici, zamjeni radijatorskih ventila te zamjeni dijela rasvjete led sijalicama.
– Ovakvim projektima pokazujemo da smo posvećeni našoj djeci i našoj budućnosti i da želimo osigurati najkvalitetnije uslove za djecu i nastavnike te odvijanje nastavnog procesa – rekao je premijer Nezir Pivić.
Naglasio je da je Vlada posvećena i unapređenju materijalnog statusa nastavnika te da je prošle sedmice usaglašeno povećanje plata za prosvjetne radnike za 15 posto, koje su trenutno najveće u državi BiH.
Mušija: „Ministarstvo nastavlja ulagati u škole“
Vlada ZDK je posljednjih nekoliko godina podržala niz projekata koji su realizovani u ovoj školi, kao što je sanacija i rekonstrukcija fiskulturne sale u vrijednosti 61.000 KM, utopljavanje PŠ Podvinci u vrijednosti 20.000 KM, adaptacija školske biblioteke vrijedna 3.500 KM te adaptacija ženskih toaleta u vrijednosti 18 000 KM, kao i nabavka računarske opreme vrijedne 5.000 KM.
Grad Visoko je finansirao nabavku radijatora i vrata u fiskulturnoj sali sa 10.000 KM te zamjenu unutrašnje stolarije sa 18.000 KM. Gradonačelnik Mirza Ganić posebno je naglasio značaj zamjene kotlovnice na ugalj kotlovima na zemni gas.
– Osigurali smo uslove za čišći okoliš, jer je školska kotlovnica bila najveći zagađivač u ovom naselju. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u našu budućnost, a ovakvim projektima pokazujemo posvećenost Grada Visoko i Vlade ZDK tom cilju – rekao je Ganić.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija zahvalio se svima koji su učestvovali u ovim projektima, rekavši da je interes djece najveći prioritet ovog ministarstva te da će nastaviti ulaganje u školsku infrastrukturu kako bi stvorili najbolje uslove za odvijanje nastavnog procesa i boravak u školama.
Među brojnim zvanicama koje su prisustvovale svečanosti, bili su i kantonalna ministrica finansija Dženana Čišija te ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo, a učenici su izveli prigodan umjetnički program.