Prošlog petka svečano je otvoren zenički Centar za mlade. Radovi na rekonstrukciji su podrazumijevali provođenje mjera energetske efikasnosti, a finansirani su sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini i Grada Zenica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 115.515,25 KM.
Svečanosti otvorenja prisustvovali su NJ.E. Avgustina Cvetkova – Karabaševa ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, gradonačelnik Zenice gospodin Fuad Kasumović, predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja te predstavnici izvođača radova i stručno-tehničkog nadzora.
– Ovo je još jedan primjer mene kao nezavisnog gradonačelnika i bivše vlasti. Ovo je bilo u fazi raspadanja, držali su neki stari ljudi koji su iznajmljivali ovaj prostor koji je u vlasništvu Grada Zenice. Kada sam ih istjerao, mnogi su me napadali da pravim nešto privatno. Uz pomoć NJ.E. Cvetkove – Karabaševa i Federalnog ministarstva smo obnovili ovaj objekat i dali na upravljanje omladini ovog grada. Upravitelj ovog objekta je „Reaktiv“, oni su bili najaktivniji a sva ostala udruženja mladih će imati dobre uslove. Grad će plaćati sve troškove kako bi naši mladi imali gdje se zabavljati u smislu društvenih aktivnosti. Grad Zenica će i dalje pomagati svojoj omladini da bude kreativna –istakao je Kasumović.
Omladinsko udruženje „Reaktiv“ Zenica upravljat će Centrom za mlade shodno ranije potpisanom Sporazumu o međusobnoj saradnji na uspostavljanju i funkcionisanju „Centra za mlade“ Zenica, između Grada Zenica i ovog udruženja.
– Veliko mi je zadovoljstvo da imamo priliku zajedno svečano otvoriti renovirani „Dom mladih“ grada Zenice. Nema ništa značajnije i vrijednije od dobrih uvjeta za razvoj budućih generacija. Kroz ovaj projekat, Republika Bugarska podržava napore lokalnih vlasti na stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja, te kulturnog i duhovnog razvoja mladih u BiH. Ovaj projekat je samo još jedan primjer naše dobre saradnje jer uz finansijsku podršku Vlade Bugarske smo ranije renovirali vrtić „Dunja“, te zajedno proslavili Dan bugarske kulture i slavenske pismenosti 24. maj i u Zenici predstavili plesni ansambl iz Sofije –rekla je ambasadorica Cvetkova – Karabaševa i potom uručila zahvalnicu gradonačelniku Zenice.