Obilježavanje Dana Grada Zenice počelo je jučer (ponedjeljak, op.a.) svečanim otvaranjem nove zgrade Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, čime je ovo preduzeće dobilo savremeni poslovni objekat, kao i mnogo povoljnije uslove za poslovanje Preduzeća.
Savremeni objekat
Prema riječima Emira Pašalića, direktora JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, ova poslovna zgrada je dio većeg razvojnog projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja BiH II“, koji se uz međunarodnu finansijsku podršku realizovao u gradovima Tuzla i Zenica. Cilj projekta je bio da se unaprijedi postojeći sistem vodosnabdijevanja i odvodnje, kako bi se, u ovoj oblasti, približili standardima Evropske unije. „Potreba za rekonstrukcijom i dogradnjom poslovnog objekta JP „Vodovod i kanalizacija“ Zenica postoji duži niz godina, jer stara zgrada nije zadovoljavala potrebe Preduzeća, niti po prostoru, niti po funkcionalnosti. Pri gradnji objekta, naročita pažnja je posvećena energetskoj efikasnosti“, rekao je direktor Pašalić.
Zadovoljstvo zbog otvaranja nove zgrade, ali i dugogodišnje i odlične saradnje izrazili su Danijel Hunn, ambasador Švicarske Konfederacije u BiH i Nj.E.dr. Thomas Fitschen, ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH, koji je istakao da je uvjeren će ovaj projekt doprinijeti i unaprijediti život građana Zenice, ali i biti motiv i nada i za druge razvojne projekte. „Ljepotu ove zemlje imao sam priliku vidjeti na brojnim putovanjima i tu ljepotu cijene i turisti iz inozemstva“, rekao je ambasador Fitschen. Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović zahvalio se Saveznoj Republici Njemačkoj i Švicarskoj, njihovim vladama i ambasadorima s kojima, kako je istakao, imaju izvanrednu saradnju. „Želim se zahvaliti i projektantima, izvođačima radova, nadzoru na uspješno završenom projektu. Želim da se zahvaliti i svim uposlenicima JP „Vodovod i kanalizacija“, jer to nije samo najbolje javno preduzeće u Zenici, nego i najjače preduzeće u BiH“, rekao je gradonačelnik Kasumović.
Poslovni prostori za početnike u biznisu
Povodom obilježavanja Dana Zenice, istoga dana upriličeno je i svečano otvorenje Aneksa B TechnoParka Zenica, čime je Zenica dobila još jednu zgradu sa 2.000 m2 na usluzi privrednicima. Naime, Aneks B dio je TechnoParka kojim upravlja Agencija ZEDA, a u vlasništvu je Grada Zenice. Ovaj objekat sada je na usluzi svima onima koji žele započeti svoje poslovne korake kao i onima koji žele učestvovati na edukacijama iz robotike, CNC-a, mehantronike i programiranja. „U saradnji sa EU, Federalnim ministarstvom poduzetništva, razvoja i obrta i Gradom Zenicom uspješno smo realizovali još jedan projekat od značaja kako za Zenicu tako i za Zeničko-dobojski kanton“, rekao je Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.
Renoviranje i adaptacija ovog Objekta su započeli kroz projekat iNnovaNet, a drugu fazu adaptacije i renoviranja ANEKSA B podržali su Federalno ministartsvo razvoja, poduzetništva i obrta i Grad Zenica. „Grad Zenica je u posljednjih šest godina pokrenuo brojne aktivnosti u cilju razvoja poduzetništva koje je nedostajalo ovom gradu, a nove start-up firme u Poslovnoj zoni Zenica 1, u kojoj već radi oko 1.600 ljudi, imaju prostore, edukaciju i svu podršku Grada Zenice“, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.