Osim Općinskog suda u Zenici, Evropska unija je finansirala i izgradnju nove zgrade Kantonalnog tužilaštva u Zenici u vrijednosti oko 1,4 miliona eura, a koja je otvorena 2016. godine. Izgradnja pravosudnih institucija u Zenici dio je šire podrške Evropske unije za saniranje zgrada sudova i tužilaštava, a do sada je Evropska unija finansirala obnovu i izgradnju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosuđa iz predpristupnih fondova, u septembru 2021. godine, započela je rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici. Šef Kooperacije Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i predsjednica Općinskog suda Zenica Dženana Brković u prisustvu velikog broja zvanica obilježili su prošle srijede završetak radova.
Podrška EU
Nove prostorije Općinskog suda, za čiju izgradnju i obnovu je Evropska unija izdvojila 2 miliona eura bespovratnih sredstava, poboljšat će radne uvjete suda kako bi se omogućila što bolja usluga građanima. Zenički sud je, dogradnjom zgrade, dobio novu i znatno veću sudnicu, koju će, po sporazumu, koristiti i Kantonalni sud Zenica za sudske sporove u kojima se sudi organizovanim grupama u postupcima u kojima se sudi za najmanje 10 okrivljenih osoba.

Ellero i Brković

Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković rekla je da je projekat, pored dogradnje, obuhvatio adaptaciju suterena i prizemlja Općinskog suda, a izgrađeno je novih 2.300 m2 prostora u kojem su smještene nove sudnice, kancelarije, prostor za zaštićene svjedoke, protokol, prijemna kancelarija i lift, a omogućen je i nesmetan prilaz osobama s invaliditetom.


– Ja sam uvjerena da se, prilikom odabira suda za ovaj projekat, uzeo u obzir kompletan rad našeg suda, koji decenijama bilježi izuzetne rezultate rada. Mislim da je to jedan vid nagrade za naš rad i za to što pokušavamo da doprinesemo jačanju povjerenja građana u pravosuđe, ali, isto tako, što pokušavamo da i postupamo u skladu s vladavinom prava -kazala je predsjednica Brković te istakla kako se projekat ne bi mogao realizirati bez podrške EU. Dodala je da je zenički sud dobio novu zgradu s 2.300 m2 te nove sudnice, u skladu s normama EU. Također, izgrađena je i prostorija za zaštićene svjedoke koju nisu imali, a itekako je bitna za normalno funkcioniranje suda. Brković se zahvalila Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Vladi Norveške, koja je finansirala izradu projekta, koji je izradila Vlada ZDK.
Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero kazao je da je otvorenje suda upriličeno u pravom trenutku, samo nekoliko dana nakon historijske odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji, te da je reforma pravosuđa važno poglavlje u ovom procesu.
– Izgradnja pravosudnih institucija u Zenici dio je šire podrške EU za saniranje zgrada sudova i tužilaštava. Postojanje funkcionalne i moderne infrastrukture, naravno, preduslov je za vršenje osnovnih funkcija i zadaće zadovoljenja pravde. Naravno, prije svega u korist građana, na način koji je, prije svega, efikasan i transparentan -kazao je Ellero te istakao da je pravično suđenje u razumnom roku, pravo svakog građanina, ali je istovremeno postojanje pravičnog i efikasnog pravosuđa uslov za socio-ekonomske pomake u jednom društvu.

Obraćanje predsjednice Dženane Brković
Pivić

Uskoro nastavak radova
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija kazao je da je VSTV unazad 15 godina učestvovao u izgradnji i adaptaciji preko 40 objekata pravosudnih institucija u BiH te da je Općinski sud u Zenici jedan od najuspješnijih sudova u državi, koji je dobio status vodećeg suda mentora.
Premijer ZDK Nezir Pivić kazao je da je revitalizacija i izgradnja ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva, s ciljem osiguranja najboljih uslova rada, jedan od glavnih prioriteta Vlade koju predvodi te se zahvalio partnerima iz EU i VSTV-a koji su prepoznali važnost ovog projekta i zajedno s kantonalnom Vladom učestvovali u njegovoj realizaciji.

Nikolić

– Institucije EU u kontinuitetu daju nemjerljiv doprinos svim reformskim procesima u BiH, pa tako i obnovi i izgradnji ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva u ZDK-u. Između ostaloga, kroz ovo partnerstvo izgrađeni su u cijelosti novi objekti Općinskog suda u Olovu, Općinskog suda u Žepču i Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Realizacija ovih projekata potvrđuje snažno opredjeljenje Vlade da u saradnji s partnerima i u okviru svojih nadležnosti osigura najbolje moguće uslove za rad i funkcionisanje sudske vlasti i tužilaštva u ZDK-u -kazao je Pivić te naglasio da pravosudne institucije u ZDK rade izuzetno kvalitetno i za svoj rad dobijaju najveće ocjene te da Vlada čini sve da omogući nesmetano funkcionisanje i rad pravosuđa te što kvalitetniju uslugu za građane.
Ministar za pravosuđe i upravu ZDK Nebojša Nikolić zahvalio se donatorima i partnerima u ovom projektu, istakavši da je EU do sad finansirala šest projekata pravosudne infrastrukture u ZDK, što svjedoči da je ZDK jedan od najboljih partnera, te da ova vlada izdvaja značajna finansijska sredstva za ovakve projekte.
– U budžetu za dogradnju i adaptaciju suda osigurano je još milion KM i ja očekujem da ćemo krajem godine ili u proljeće otvoriti i ovaj rekonstruisani dio Općinskog suda. Sve uposlenike molim za još razumijevanja jer radovi će biti uskoro nastavljeni -kazao je Nikolić.
Nakon govora upriličena je dodjela zahvalnica, otkrivanje ploče te presijecanje svečane vrpce kao i obilazak prostorija Općinskog suda u Zenici.