Visoko je, u pravom smislu te riječi, imalo spektakl u srijedu, 13. jula 2022. godine. Taj dan su svečano otvoreni teniski tereni u parku “Ravne 2”, a Semir Osmanagić, Novak Đoković, Ivan Dodig, Aljaž Bedene i Aldin Šetkić su bili glavni “krivci” toga. Naime, za samo 113 dana su izgrađena dva teniska terena, koja će u narednom periodu služiti kao regionalni centar za pripreme vrhunskih tenisera. Otvaranju su prisustvovali brojni gosti, čelnici Vlade ZDK, Grada Visoko, Olimpijskog komiteta BiH, Teniskog saveza i mnogi drugi, a prema nezvaničnim informacijama, spektaklu je prisustvovalo preko 2.000 posjetilaca.
Poseban dan za Visoko, BiH, ali i region

Otvaranju prisustvovali i čelnici Vlade ZDK

“Ovo je poseban dan za Visoko, BiH i cijeli region, kao i za sport, generalno. Mi smo svi prijatelji i hvala svima koji su došli da uveličaju ovaj događaj. Ipak se ovo dešava samo jedanput, otvaraju se teniski tereni po prvi put i drago mi je što imam priliku da budem ovdje i prisustvujem ovako veličanstvenom događaju. Nadam se da ćemo svima donijeti mnogo radosti, osmijeha, pozitivne energije, a posebno hvala djeci što su došli i nama je puno srce kada vidimo mnogo male djece. Svi smo mi bili tako mali i gledali na velike sportiste sa oduševljenjem i velikom inspiracijom da jednoga dana i mi možemo da sanjamo velike snove. Zahvalio bih se Semiru Osmanagiću na organizaciji ovog događaja i spektakularno brzom završetku ovih terena”, rekao je Novak Đoković na samom otvaranju egzibicionog turnira, a na kojem je snage odmjerio sa Aldinom Šetkićem, Aljazom Bedeneom i Ivanom Dodigom.
“Očekujemo da će Novak sve češće i duže dolaziti, jer je prepoznao sve ono što nudi park Ravne 2. Napravljen je kao mjesto antistresa, a sada imamo i terene po uzoru na one sa Grand slam turnira. Najbolji teniser svijeta to zaslužuje. Sve ono što on traži, kao čovjek principa i svjetski brend, ovdje ima. Sigurno je da će Visoko privući još više poznatih ljudi. Ove godine očekujemo 200.000 ljudi, a za nekoliko godina pola miliona“, istakao je Semir Osmanagić, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.
Đokoviću uručena Povelja počasnog građanina Visokog

Povelju Ðokoviću uručio gradonačelnik Ganić

Pored teniskih susreta, cjelodnevni program je upotpunjen i modnim revijama, muzičkim nastupima, zabavom za djecu i drugim događajima, a sve je trajalo do duboko u noć. Treba dodati da je od mnogobrojnih nagrada koje su primili Đoković i ostali sportisti, posebno izdvaja zvanično uručenje Povelje počasnog građanina Visokog jednom od najboljih teniseru svijeta svih vremena, a Povelju je Đokoviću uručio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.
“Grad Visoko, odnosno Gradsko vijeće, donijelo je jednoglasnu odluku da proglašava našeg, ovako moram da kažem, Novaka Đokovića Počasnim građaninom grada Visoko. Razlog je svima jasan, pored sportske priče koju pravi Novak, zaista je Visoko plasirao u vrh svjetskog interesovanja i danas ne samo da imamo iz regiona goste, imamo i goste iz Amerike, Australije, tako da Visoko ne samo da je regionalni centar, već možemo da kažemo da je danas, zahvaljujući našem Novaku, i centar svijeta. I ja se, u ime Gradske uprave, zahvaljujem od srca”, poručio je gradonačelnik Ganić.