U prostorijama Centra za edukaciju policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice i centralne arhive MUP-a ZDK u Zenici, prošlog petka upriličeno je svečano polaganje zakletve 107 kadeta, 40. generacije, kojim se, nakon uspješno završene obuke na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, dodjeljuje čin „policajac“ u Upravi policije MUP-a ZDK.
Šišić: Budite dobri ljudi
Nakon polaganje zakletve, kadeti su potpisali izjave o polaganju zakletve i ugovore o radu. Svečanost je održana u prisustvu roditelja i rodbine a prisutnim se obratio policijski komesar Rusmir Šišić te u svom obraćanju ukazao na značaj prijema novih, mladih policijskih kadrova koji će značajno unaprijediti efikasnost i profesionalnost policijskih struktura u ZDK. Također je naglasio da prihvatanje oznaka i obilježja policije od strane policijskih službenika, ujedno predstavlja i njihov pristanak da će se svaki od njih ponašati u skladu s pozitivnim zakonskim propisima uz poštivanje etičkog kodeksa policijskog službenika. Podsjetio je i na obavezu da se poslovi i zadaci zaštite ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i hvatanja njihovih izvršilaca te poslovi održavanja javnog reda i mira, moraju izvršavati u svakoj prilici, čak i onda kada izvršavanje tih poslova može predstavljati opasnost za život policijskih službenika. Na kraju obraćanja, komesar Šišić je novoprimljenim policijskim službenicima zaželio puno sreće, napredovanja u službi i dobrih rezultata, uz napomenu, da prvenstveno trebaju biti dobri ljudi, roditelji i sve ono što njihove porodice, radne kolege i zajednica očekuju od njih.
Uskoro novi javni poziv
– MUP ZDK uskoro namjerava raspisati još jedan javni oglas za prijem policijskih službenika, zato što kadrovsko popunjavanje i materijalno-tehničko opremanje policijskog sastava smatra svojom stalnom obavezom. Nastavljamo kontinuirano raditi uz svesrdno zalaganje prvih ljudi Ministarstva i Uprave policije i uz pomoć Vlade ZDK koja je u dosadašnjem periodu imala puno razumijevanje za sve potrebe ovog ministarstva. Radni angažman novoprimljenih policijskih službenika u velikoj mjeri će doprinijeti povećanju stepena lične i imovinske sigurnosti građana ZDK, čime će se još jednom potvrditi da građani, u svakoj situaciji, u svojoj policiji mogu imati čvrst i stabilan oslonac -kažu iz Kabineta ministra Daria Pekića.