Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Helena Lagerlöf boravila je u prvoj radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastala s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, saopćila je Press služba.
Podrška reformama
Premijer Pivić se zahvalio ambasadorici Lagerlöf na posjeti, a Kraljevini Švedskoj na pomoći i podršci narodu i državi Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti reforme i jačanja pravosuđa naše zemlje.
Upoznao je švedsku ambasadoricu sa stanjem u ovom kantonu, rekavši da je u fokusu Vlade koju predvodi odlučna borba protiv korupcije, s ciljem vraćanja povjerenja u javnu vlast, te da će na tom putu koristiti iskustva koja je sticao kao dugogodišnji šef državne Moneyval delegacije u Vijeću Evrope, kada je Bosna i Hercegovina imala najbolji status u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Naglasio je da Vlada radi na donošenju zakona i uspostavi registara koji će uveliko otkloniti rizike od koruptivnih radnji u svim oblastima, posebno u javnoj upravi.
Industrijski kanton
Rekao je da je ovo industrijski kanton, sa razvijenom metalnom, drvnom i industrijom celuloze te prehrambenom industrijom, lider u peradarskoj i malinarskoj proizvodnji, kanton sa tri rudnika i jednom termoelektranom, zbog čega predstavlja kičmu privrede Federacije BiH. U fokusu ulaganja su zelena energija i obnovljivi izvori te energetska efikasnost u javnim objektima i školskoj infrastrukturi.
Poziv investitorima
Pozvao je investitore iz Švedske da iskoriste komparativne prednosti i svoje investicije realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu te se založio za uspostavu partnerskih odnosa između ovog kantona s regijama u Švedskoj, razmjenu privrednih delegacija i organiziranje susreta privrednika. Istakao je da je u ZDK-u u toku realizacija najveće poslijeratne investicije u BiH, kroz projekat otvaranja novog rudnika u Varešu britanske kompanije „Adriatic Metals“.
KBZ u fokusu
Naveo je da je u fokusu Vlade reforma zdravstva i da planira izgradnju potpuno novog kompleksa zgrada u Kantonalnoj bolnici Zenica, koja prerasta u univerzitetsku bolnicu, te da u tom smislu očekuje podršku Švedske u znanju, iskustvima i tehnologijama.
Borba protiv korupcije
Ambasadorica Lagerlöf je rekla da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora BiH te da su tzv. zelena tranzicija i reforma pravosuđa u vrhu prioriteta Vlade Švedske, a velika pažnja posvećuje i pitanjima zdravlja i obrazovanja. Naglasila je da je prioritet Švedske, kao i mnogih drugih vlada, kontinuirana borba protiv korupcije, što podržava i u BiH.
Istakla je da Švedska podupire proces evropskih integracija te da je glavni cilj programa razvojne saradnje pomoć Bosni i Hercegovini na putu uključenja u Evropsku uniju.
Odluka za BiH
Stoga su, naglasila je, svi razgovori koje vodi u posljednje vrijeme fokusirani na mjesec mart kada će Evropsko vijeće odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.