Nakon višemjesečnih priprema, u busovačkom selu Podstijena nedavno je počelo snimanje igranog filma „Amanet“ u režiji Mirze Begovića, koji je uz Nijaza Begovića i scenarista filma. „Amanet“ je komedija o životu glavnog lika Asada koji se nakon školovanja u gradu vraća u rodno selo gdje želi da oženi ljubav svog života, ali individualna drama svakog čovjeka koji živi u selu mu postaje prepreka. Radnja filma se odvija u kasnim osamdesetim godinama i upoznaje nas s različitostima svih likova, nama samima, kulturom, običajima i tradicijom. Uloge u filmu, između ostalih, imaju: Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Minka Muftić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Sabina Kulenović i mladi Zeničanin Sven Zrnić.
Gluma-ljubav od ranog djetinjstva
– Moja ljubav prema glumi rodila se kad i ja vjerojatno. Od najranije dobi sam nešto izvodio, predstavljao, maštao… Od devete godine pohađao sam Dramski studio Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gdje sam odigrao i svoju prvu predstavu „Mali princ“. U jednom momentu došlo je do nekog zasićenja i napravio sam pauzu od tri godine. Na kastingu 2020. godine, za predstavu „Mladi u doba korone“ uspješno sam prošao. Ta predstava je bila prekretnica u mom životu. Totalno sam se zaljubio u scenu i pozorišna svjetla. Veliku ulogu u svemu ovome je imala i redateljka predstave Lana Delić. S njom sam surađivao i na predstavi „Teatar na trgu“, a od 2021. sam i član starije grupe njene glumačke škole „Art Soba“ -kaže Zrnić na početku razgovora za Našu riječ. Dodaje da je svaka uloga na kojoj je radio bila izazov. Ali, ona koja mu je najviše ostala u sjećanju, je iz predstave „Mladi u doba korone“.
– Zapravo, rad na toj predstavi je učvrstio moju želju da mi ovo bude životni put. Tek tad sam dobio uvid u to kako razvijati svoje izvedbene i ljudske kvalitete. Tu sam naučio da svakodnevno radim na sebi i upravo je to najveća privilegija koju glumci imaju, jer se kontinuirano kroz vježbe i probe razvijaju i potiču sebe i druge oko njih da život bude smisleniji, bolji, sretniji… I siguran sam, da nisam radio na toj predstavi, da nikada ne bih ni pomišljao o glumi kao životnom pozivu -ističe Zrnić kojem je uloga u filmu „Amanet“ prva pred kamerom.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju