U katoličkom svijetu, ali i općenito u tzv. zapadnoj kulturi 6. decembra slavi se sveti Nikola. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.
Djelatnici zeničkog Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ (KŠC) ove godine su zbog pandemije korona virusa i epidemioloških mjera morali odustati od tradicionalne priredbe ali učenici nisu uskraćeni za paketiće.
– Uspjeli smo i ove godine organizirati proslavu Sv. Nikole jer smo željeli u ovo vrijeme prije Božića obradovati naše učenike. Nije nam bilo lako organizirati ovu podjelu zbog svih okolnosti ali ipak smo to završili. Naši mališani su i ovaj put osjetili tu ljepotu darivanja ali i ljepotu zajedništva -izjavio je Vlatko Rosić, ravnatelj zeničkog KŠC-a, te dodao da je u odijeljenima bilo tek polovica učenika, preostali će svoje paketiće dobiti danas.
Paketiće su dobili učenici od 1. do 5. razreda dok su oni stariji nagrađeni bombonama u svojim odijeljenima. Svi paketići su prije podjele učenicima „odležali“ 72 sata u školi, nije bilo neposrednog kontakta između učenika i Sv. Nikole te su na taj način ispoštovane sve higijensko-epidemiološke mjere.