Gradska biblioteka Kakanj iz godine u godinu raste u svim segmentima svoje djelatnosti. Tokom 2023. godine su obogatili svoj knjižni fond, ali i realizovali brojne promocije, programe i projekte. „Osnovno je da smo servis grada i njegovih građana i da je „njegova ekselencija“ čitalac u fokusu našeg djelovanja. Svojim radom omogućili smo da naša biblioteka bude središnji kulturni i informacijski multimedijalni centar, koji građanima našeg grada pruža punu podršku u vaspitanju, obrazovanju i osmišljavanju njihovog slobodnog vremena. Naš osnovni zadatak je nabavka knjiga i možemo se pohvaliti da smo svojim korisnicima ponudili više od 1200 novih naslova, izdavača iz BiH i regiona. Trudili smo se da to budu knjige koje su afirmativno primljene u javnosti, da to budu nagrađivane knjige kod nas i svijetu“, kaže Senad N. Čišija, direktor Gradske biblioteke Kakanj.

Čišija

Svaka knjiga, ističe Čišija, ima svog čitaoca i teško je govoriti o najčitanijoj knjizi. „Građani različito prihvataju određene novitete. Trudimo se da ponudimo knjige od bh. pisaca. Uspijevamo u tome da naši čitaoci čitaju i bh. pisce. Naravno da je jedan dio stručnih knjiga namijenjen učenicima, studentima kao podrška u savladavanju njihovih nastavnih programa“, kaže Čišija.
Realizovali su 20 promocija knjiga različitog žanra i za različite kategorije korisnika, kao i projekte: Poruke sa kamena, Teen biblioteka, Jubileji knjige, sa pripadajućim programskim sadržajima. „Gradska biblioteka danas ima oko 1.600 upisanih korisnika koji redovno dolaze po svoju knjigu. Tu je i naša čitaonica koju koriste učenici osnovnih i srednjih škola. Mi smo itekako zadovoljni rastom naše biblioteke. Razlog više je i opredjeljenje Vlade ZDK da izdvoji 300.000,00 KM na ime rekonstrukcije i dogradnje naše biblioteke. Opredjeljenje odgovornih ljudi u ZDK da upravo našoj biblioteci pruži podršku govori i o tome da smo prepoznati po svom radu i, rekao bih, ostvarivanju misije i uloge biblioteke u strateškim dokumentima Vlade. Mislim ovdje na Strategiju razvoja kulture… Nismo zadovoljni plaćama za radnike, tu smo na posljednjem mjestu. I nismo zadovoljni stepenom ulaganja u razvoj našim bibliotekama“, kaže, na kraju, Čišija.