Peta medalja koju je ova voda osvojila u Americi u posljednjih 18 godina.
U američkom Berkeley Springsu, na najvećem svjetskom testiranju (degustaciji) mineralnih voda, Tešanjski dijamant osvojio je zlatnu medalju u kategoriji gaziranih voda! Proglasio je to stručni žiri kojeg je činilo 12 sudija, a odluka je donesena “na bazi okusa, mirisa, osjećaja u ustima i naknadnog okusa”. Srebrenu i bronzanu medalju odnijele su vode sa Novog Zelanda i Italije.
Na ovom najprestišnijem festivalu voda u svijetu u konkurenciji je bilo 100 voda sa pet kontinenata, računajući sve kategorije.
U posljednjih 18 godina (od 2005.) Tešanjski dijamant je u Americi četiri puta osvajao medalje, a ovogodišnja (peta) zlatna medalja konačna je potvrda vrhunskog kvaliteta voda iz BiH. Jer, podsjetimo, ranije su u Berkeley Springsu višestruko osvajali medalje i ostali proizvođači mineralnih voda iz Tešnja, a ima ih čak pet.
Iako je BiH službeno najbogatija u regiji i među vodećim je državama u svijetu po količini i čistoći vode, u prvih 11 mjeseci prošle godine BiH je uvezla vode u vrijednosti 210 miliona maraka, čime smo srušili dosadašnje višegodišnje rekorde, pokazuju to podaci Uprave za indirektno oporezivanje. Najviše vode u našu zemlju, u vrijednosti 29 miliona KM, uvezeno je iz Srbije.