Negativne posljedice restriktivnih mjera usljed pandemije koronavirusa vidljive su u svim segmentima društva. Nažalost, ove mjere pogađaju i najmlađe. Na području općine Tešanj devet predškolskih ustanova sa stotinu uposlenih i 550 mališana o kojima se cjelodnevno staraju, trpi ekonomske, ali i posljedice u realizaciji odgojnog programa. Neki od njih su pred zatvaranjem.
Rad uz restrikcije
Pomoć su zatražili od kantonalnih, ali i općinskih organa. Iako su krajem marta i početkom aprila, po naredbi Kriznog štaba ZDK, gotovo mjesec dana bili prinuđeni obustaviti rad, posljedice ovakve odluke trpe samo predškolske ustanove u Tešnju. Do sada, ističu u ovim ustanovama, nema nagovještaja da će ih oni, koji su donijeli ovakvu odluku, barem djelimično, obeštetiti.
-Korisnicima je vraćeno uplaćeno, a na štetu vrtića je sve išlo. Sad čekamo da vidimo hoće li nam neko pomoći-kaže Sedina Bajraktarević, predsjednica Aktiva direktora predškolskih ustanova općine Tešanj.
U međuvremenu, vrtićima je dozvoljen rad, ali uz restrikcije koje i dalje otežavaju njihovo poslovanje.
-Dva i po kvadrata za jedno dijete treba. Što znači, imamo grupa na području općine Tešanj gdje su po četvero, petero, sedmero djece, a jedna odgajateljica. Znači, nemoguće je finansijski sve to podnijeti-dodaje Bajraktarević.
Uz ekonomske, upozoravaju odgovorni, ove ustanove trpe i posljedice u realizaciji odgojnog programa, a umanjeno je i druženje najmlađih, što je, kažu, veoma važno u najranijem periodu odrastanja.
Trpi ekonomija, ali i odgojni program
-Mislim da se u ovom trenutku najmanje razmišlja o tom segmentu. Uglavnom se fokusiralo na zdravstvenu situaciju u našem okruženju, tako da je aspekt njihovog razvoja zanemaren-kaže nam vlasnica jednog od devet tešanjskih vrtića Amela Mrković Kulovac.
Posljedice obustave i reduciranja rada predškolskih ustanova trpi cijela lokalna zajednica.
-Te posljedice se odnose i na sve zaposlene na prostoru općine Tešanj jer ljudi koji rade u fabrikama na nekim lokacijama, u organiziranom sistemu trebaju djecu zadržavati u predškolskim ustanovama-ističe tešanjski načelnik Suad Huskić.
Općina Tešanj će, uz savjetodavnu ulogu, i finanijski podržati ove ustanove. Očekuje se da isto učine i nadležni kantonalni organi.