Brojne nejasnoće u Zakonu, a jedno je jasno-ugostiteljima se ne piše dobro


Uskoro će se početi primjenjivati Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Federalni zakon je stupio na snagu u maju prošle godine, s početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu. Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi s primjenom zakona (gdje će se moći pušiti, a gdje ne, hoće li moći pušiti elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače…) čini se da će se Zakon „dotezati“ u hodu zbog čega je ugostiteljima ostavljen period prilagodbe od još pola godine.
Predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti UP Zenica Senad Džanić u izjavi za Našu riječ istakao je da ugostitelji nisu protiv Zakona ali da isto tako strahuju za svoju finansijsku sigurnost.
– Svi mi smo za nešto što ide u korist zdravlju naših sugrađana, radnika a na kraju i nas samih. Međutim, ugostitelji su u strahu kako će se novi zakon finansijski odraziti na njihovo poslovanje jer nakon korone u kojoj smo svi dovedeni skoro pred prosjački štap uslijedio je rat u Ukrajini i porast cijena, a potom je uslijedio i odliv radne snage. Ugostitelji danas žive iz dana u dan, niko ne zna kako će se Zakon pokazati nakon godinu dana ali na početku će se sigurno osjetiti na našem poslovanju. Tako je bilo u svim državama gdje je sličan zakon uveden te je znatan broj ugostitelja morao zatvoriti svoje objekte. U trenutnoj situaciji će i najmanji pad pazara praviti velike probleme našim ugostiteljima -kazao je Džanić.