ONI SU BUDUĆNOST BIH


Iako su razlozi odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine nekada bili, uglavnom, ekonomske prirode, sve je više onih koji odlaze zbog niza drugih faktora i svoju budućnost vide negdje drugdje. Ipak, gdje god da odu, pokazuju da su pamet, znanje, talenat,… njihove istinske vrijednosti, ali i da nisu bile prepoznate u BiH.
Jedan od njih je i dr.med.univ. Malik Galijašević, koji je, nedavno, dobio nagradu „Arthur Schüller“ za najbolji naučni rad iz neuroradiologije u Austriji za 2022. godinu.
„Posebno za vrijeme doktorata ali i sada, kao specijalizant, bavim se istraživanjem. Osim specijalnih MRI upotreba, bavim se i razvojem vještačke inteligencije, interventnom neuroradiologijom i drugo. Jedan od naučnih radova objavljenih prošle godine prepoznat je od strane Austrijskog društva neuroradiologa, te je nagrađen nagradom “Arthur Schüller” za najbolji rad u 2022. godini. Ovo priznanje je odlična motivacija za dalji rad“, kaže Galijašević.
Specijalizant radiologije
Rođen je u aprilu, 1992. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Tešnju, a Medicinski fakultet 2017. na Univerzitetu u Sarajevu. „Kao i u toku svakog studija, bilo je puno uspona i padova ali, naravno, cijelo iskustvo je ostalo u lijepom sjećanju. Medicina je specifična po tome što učenje nikada ne prestaje tako da taj proces traje i danas“, kaže Galijašević.

„Velika prednost posla koji radim je veliki broj kongresa, međunarodnih studija i saradnja sa kolegama iz cijelog svijeta. Do sada sam izlagao na brojnim naučnim skupovima u Austriji i inostranstvu – Njemačkoj, Švicarskoj, Portugalu, SAD-u, Japanu,…“, ističe Galijašević.

Nakon završenog fakulteta, radio je kao ljekar sekundarac u Općoj bolnici Tešanj i kratko na Klinici za radiologiju Kliničkog centra u Sarajevu. Posao kao naučni saradnik – doktorant u Innsbrucku dobija 2019. godine te se seli u Austriju.
„Trenutno sam zaposlen kao specijalizant radiologije na Klinici za radiologiju Medicinskog univerziteta u Innsbrucku. Prije ovog posla bio sam naučni saradnik – doktorant, obzirom da je pozicija doktoranta u Austriji pozicija s punim radnim vremenom. Nije moguće doktorirati vanredno. Moja osnovna tema istraživanja su bile specijalna upotreba magnetne rezonance u neuroradiologiji, MR-spektroskopija, funktionalna MRI i MR-traktografija. Glavna prednost rada u ovakvoj instituciji je pozicija na izvoru znanja i izvoru napretka“, kaže Galijašević.
Mladima poručuje da ulažu u svoje obrazovanje
Za vrijeme studija aktivno je počeo učiti njemački jezik, ali konačna odluka da ode iz BiH pojavila se tek kada je počeo raditi. „Nisam bio zadovoljan uslovima rada i mogućnošću napredovanja. Smatram da su finansijski uslovi koji se često navode kao razlog odlaska mladih iz BiH sekundarni, i da bi se poboljšavanjem drugih uslova rada, pružanjem prilike mladima i boljom edukacijom taj problem mogao ublažiti“, ističe Galijašević.
Plan mu je, za sada, završiti specijalizaciju i naučiti svoj posao što bolje, a mladima poručuje da ulažu u svoje obrazovanje i svoj razvoj.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK