Zahvaljujući njemačkoj humanitarnoj organizaciji „Most za Bosnu“ i velikom humanitarcu Ramizu Kadriću, 50 porodica u stanju potrebe koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Maglaj dobilo je prehrambeno-higijenske pakete. Za podjelu pomoći, Ramiz Kadrić osigurava sredstva aktivizmom u gradovima Saalfeld i Rudolstadt, a robu kupuje u našoj zemlji pa tako pomaže i domaću privredu. „U organizaciji imamo aktiviste, isključivo Nijemce, koji prikupljaju pomoć, puno mi pomaže i jedna njemačka porodica koja živi nedaleko od Minhena, a tu je i šef moje regije Marko Volfram. Sve donacije slijevanju se u Karitas u Kronachu, koji mi kao partner već 20 godina, osigurava potrebnu dokumentaciju. Drago mi je da sam opet u Maglaju i da će pomoć doći u prave ruke“, ispričao nam je Ramiz Kadrić, predstavnik organizacije.
Pomoć za BiH i Hrvatsku
Gotovo tri decenije života Ramiz Kadrić je posvetio humanitarnim projektima, a ni sam ne zna koliko je tona humanitarne pomoći dopremio u Bosnu i Hercegovinu.
Tokom agresije, organizacija je prvu pomoć počela dopremati u izbjegličke centre u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj, a 1996. godine po prvi put je došao u rodnu Brezu. Interesovalo nas je šta ga je motivisalo da sve ove godine pomaže porodicama u stanju socijalne potrebe. Vrlo emotivno nam je priznao da su ga motivisale životne prilike u kojima je odrastao, jer je njih četvero djece podigla samohrana majka. „Velike muke je vidjela moja majka dok je prehranila nas četvoro. Čvrsto sam odlučio da ustrajem na poslu i da čim mognem pomažem drugima. Sjećam se kako je moja majka dolazila u općinu moleći pomoć, sjećam se šta nam je tada značio Crveni križ, ostalo mi je to u sjećanju, zato svoje akcije realizujem sa organizacijom koja stvarno pomaže onima kojima je pomoć potrebna“, ispričao nam je Kadrić kroz suze.
Planira povezati mlade Maglaja i Kronaha
Djelovanje humanitarne organizacije „Mosta za Bosnu“ je u brojnim gradovima u našoj zemlji ali i susjednoj Hrvatskoj. Za Kadrića je akcija u Maglaju bila među posljednjim, jer u narednim godinama želi se više posvetiti sebi i povesti brigu o narušenom zdravlju. Ali ipak, planira još jedan projekat. „Želja mi je povezati mlade sportiste Maglaja i regije gdje živim, da naša djeca dođu u Njemačku, a kasnije da organizujemo i uzvratnu posjetu. Da se vršnjaci upoznaju, druže, da upoznaju kulturu dvije zemlje. Projekat je ‘na čekanju’ zbog korone, ali vjerujem da ćemo ga uskoro i realizovati“, najavio je Kadrić na kraju razgovora.