ONI SU BUDUĆNOST BIH


Učenik sedmoga razreda Osnovne škole Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ iz Zenice Toni Ćurković, u pratnji nastavnice Line Softić, učestvovao je na 11. Međunarodnoj Hippo olimpijadi iz engleskog jezika održanoj u Italiji te osvojio visoko 2. mjesto i srebrnu medalju. Od 83.295 učesnika iz 60 zemalja širom svijeta, u finalnom dijelu takmičenja u Rimu učestvovalo je 223 finalista, koji su se takmičili u pet kategorija: hippo test, govor, čitanje, pisanje i slušanje.
Veliki trud i zalaganje
Ljubav za engleskim jezikom, predan rad i trud su omogućili Toniju ovakav uspjeh i fantastično iskustvo. U slobodno vrijeme su nastavnica i učenik uživali u druženju s vršnjacima iz različitih zemalja, stjecali nove prijatelje i dobro se zabavljali. Nije izostalo ni uživanje u vječnom gradu Rimu obilazeći najljepše i najpoznatije atrakcije.
– Kao i svi zaljubljenici u neku stvar, u ovom slučaju engleski jezik, redovito organiziramo natjecanja različitog tipa. Ove godine je Toni na Hippo natjecanju pokazao svoje znanje, malo mu se osmjehnula i sreća tako da smo uspjeli otići u Italiju na finale. Ja sam izuzetno ponosno na Tonija, nije mala stvar da se osvoji drugo mjesto i srebrna medalja. Da budem malo neskromna, tu se vidi rad nastavnika ali opet je više trud i zalaganje samog djeteta. U našem Centru imamo dosta djece koja imaju zavidno poznavanje engleskog jezika, tome pridonosi okolina u kojoj živimo, tehnologija smo okruženi. Malo veći problem nastaje pri korištenju gramatike i razumijevanju samih pravila engleskog jezika a tu je Toni zasijao -kazala je Softić te dodala kako se nada da će u budućnosti imati podršku Grada Zenice kao i resornog ministarstva koja je prijeko potrebna.
Vjerujte u svoje snove
Toni je istakao da njegova ljubav prema engleskom jeziku traje od 3. godine te je oduvijek želio govoriti engleski poput maternjeg jezika.
– Uspio sam još kao mali naučiti osnove i to znanje svakodnevno unaprjeđujem. Ponekad razmišljam na engleskom jeziku, razgovaram s prijateljima. Jako sam zadovoljan s rezultatom u Rimu. Nisam očekivao da ću ostvariti ovako veliku uspjeh i izuzetno sam radostan -kaže Ćurković te dodaje da će i u budućnosti koristiti engleski jezik kako bi jednog dana našao dobar posao u nekoj državi engleskog govornog područja.
– Od svoje desete godine maštam o tome da postanem arhitekt. Odličan sam u svim školskim predmetima i nadam se da ću uspjeti. Svojim vršnjacima bih poručio da vjeruju u svoje snove jer se mnogi od njih i ostvare -kazao je Ćurković na kraju.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA
OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK