Jedna od glavnih tema o kojoj Zeničani govore zadnjih dana i koja izaziva zabrinutost svih je grijanje i problemi vezani za početak grijne sezone. Bio je to i povod za sazivanje hitne sjednice kolegija Gradske uprave kojoj su prisustvovali i članovi menadžmenta Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica. Jedina tema sastanaka bila je aktuelna problematika zagrijavanja stambenih i poslovnih objekata u Zenici, gdje su predstavnici JP „Grijanje“ upoznali gradonačelnika o poduzetim aktivnostima s ciljem isporuke toplotne energije. Prema njihovim riječima, građani bi tople radijatore trebali imati 15. oktobra, a start sezone isključivo zavisi od kompanije ArcelorMittal Zenica. „Od Uprave ArcelorMittala sam zahtijevao da se danas (ponedjeljak, op.a.), u prijepodnevnim satima, održi sastanak između predstavnika Gradske uprave, JP „Grijanje“ i ArcelorMittala kako bi se otklonile sve nedoumice. Očekujem da će indijski partneri i uposleni domaći menadžeri pokazati više društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici. Naravno, i menadžment Grijanja treba biti aktivniji i blagovremeno o svim radnjama informisati građane“, rekao je Kasumović.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić je donio odluku da osnovne i srednje škole u Zenici, koje se zagrijavaju putem daljinskog gradskog grijanja, od jučer (ponedjeljak, 11. oktobar) pa do daljnjeg, skrate trajanje nastavnog časa s 45 na 30 minuta. – Ovu odluku sam donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola. Mjera će trajati sve dok se ne promijene uslovi, odnosno dok ne počne grijna sezona, a moguće je čak, ukoliko dođe do dodatnog zahlađenja, da ćemo ići i sa restriktivnijim mjerama. Zdravlje djece nam je na prvom mjestu -izjavio je Kozlić.

Nakon saopćenja za medije, u kojem su iz JP „Grijanje“ Zenica istakli da čine maksimalne napore da sezona grijanja počne prije 15. oktobra, jučer je, nakon sjednice kolegija Gradske uprave, u prostorijama JP „Grijanje“, održana press konferencija. Kako je kazao Senaid Šabanović, stručni saradnik u Preduzeću, Gradsko vijeće Zenica je izglasalo Zaključak da ove godine grijna sezona krene 01. oktobra „Da bi se taj Zaključak primijenio, potrebno je izmijeniti Odluku o zagrijavanju grada Zenice, a koju, ponovo, treba usvojiti GV“, kazao je Šabanović. Iz JP „Grijanje“ su istakli da grijna sezona počinje 15. oktobra, da postoji problem grijanja u Zenici, a koji pokušavaju riješiti. „U postrojenjima u Nemili, kojima mi rukovodimo, upalili smo grijanje, tako da će građani u Nemili danas, u toku dana, imati grijanje. Tamo gdje mi upravljamo izvorom energije građanima smo obezbijedili grijanje. Sve ostalo ne zavisi od JP „Grijanje“, nego isključivo od kompanije ArcelorMittal“, rekao je Vahdet Drino, direktor JP „Grijanje“, dodajući da su se ArcelorMittalu i Toplani d.o.o. obraćali od aprila, a kada su u pitanju pripreme za ovogodišnju sezonu grijanja. „Od kompanije Toplana d.o.o. Zenica smo, putem gradonačelnika Kasumovića, 30.09. ove godine, dobili pismo u kojem su nas izvijestili da Toplana d.o.o. Zenica neće biti isporučilac toplinske energije Grijanju, nego da taj poslovni odnos zahtijevamo od kompanije ArcelorMittal, iz koje su nas, 06. oktobra, izvijestili da punjenje sistema počinje 07.10. Za punjenje sistema potrebno je 12 hiljada kubnih metara tople vode koje kompanija ArcelorMittal treba isporučiti. Trenutno smo napunili oko 85% sistema daljinskog grijanja, a za punjenje sistema potrebno je oko osam i po dana, da bi se sistem napunio, odnosno počela isporuka toplinske energije“, rekao je Drino. Prema tehničkim parametrima, kako je kazao Drino, danas (utorak, op.a.) bi sistem trebao biti napunjen, tople probe bi trebale početi u utorak navečer i srijedu, a da bi građani tople radijatore trebali imati u četvrtak navečer, odnosno u petak. „Prema svim parametrima koje imamo oko punjenja sistema, načina primopredaje toplinske energije i svih ostalih stvari, očekujemo da ćemo sezonu grijanja početi na vrijeme, odnosno 15. oktobra“, poručio je Drino.
Komentar smo zatražili i iz kompanije ArcelorMittal međutim, do zaključenja ovog broja, nismo dobili nikakvu informaciju.