Kompanija TPS d.o.o. Zenica (Thermal Process Solution) prošle sedmice je svečano otvorila novi proizvodno-poslovni objekat u zeničkom naselju Raspotočje. Ova kompanija, koja trenutno zapošljava 18 radnika, je nakon 21 godine rada i poslovanja sve to krunisala izgradnjom i otvaranjem novog multifunkcionalnog objekta u kojoj će biti smješteni i poslovni prostori, uprava kompanije, kao i proizvodnja.
Izvoz u EU, Tursku, Indiju…
– TPS Zenica zvanično otvara svoj proizvodni objekat, bili smo 21 godinu podstanari u drugim prostorima i danas svečano otvaramo ovaj pogon u kojem imamo puno bolje uslove za rad. Pokrivamo tržište BiH kroz namjensku industriju, dok je skoro 50% našeg prometa orijentisano prema izvozu. Mi svoje proizvode šaljemo prema EU, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, također šaljemo opremu za Indiju, Tursku… Želimo u narednom periodu, s obzirom na to da smo u novom objektu, povećati kvalitet svojih proizvoda, pojeftiniti proizvodnju i povećati obim proizvodnje prema izvozu -istakao je vlasnik kompanije, prof. dr. Jusuf Duraković a potom dodao da se kompanija primarno bavi proizvodnjom industrijskih peći, kao i njihovom rekonstrukcijom.
Ugovoreni poslovi za 2025. godinu
– Planiramo da zapošljavamo mlade ljude, imamo već ugovorene poslove za narednu godinu. Imat ćemo potrebu za novim inžinjerima elektrotehnike, elektrotehničarima, kvalitetnim zavarivačima. TPS želi da postane lider u proizvodnji industrijskih peći u Bosni i Hercegovini. Mi to definitivno jesmo, ali cilj je da naše proizvode šaljemo na tržište Evropske unije, gdje su zakoni ipak dosta strožiji, standardi… Moramo se boriti s puno ozbiljnijim igračima, ali mislim da ono što smo zamislili, da ćemo to i ostvariti -kazao je Duraković i na kraju dodao da je TPS jedna od rijetkih kompanija koja posluje po principu „ključ u ruke“, od projektovanja, izrade postrojenja, puštanja u pogon i povezivanja nauke s praksom.


Kompanija TPS Zenica je svoj put započela prije 21 godinu, a sami start ove kompanije vezan je za zenički sajam ZEPS. Firma je zasnovana na rješenju problema i ono što je krasi je bosanska pamet. Sva rješenja su nastala kao rezultat istraživanja bh. stručnjaka.


Inače, kompanija TPS Zenica je svoj put započela prije 21 godinu, a sami start ove kompanije vezan je za zenički sajam ZEPS. Firma je zasnovana na rješenju problema i ono što je krasi je bosanska pamet. Sva rješenja su nastala kao rezultat istraživanja bh. stručnjaka.
Otvaranju novih prostorija prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, političkog i privrednog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. U svom obraćanju, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je istakao važnost stvaranja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva u gradu.
– Sretan sam što mogu biti dio ove svečanosti i čestitam rektoru Durakoviću, njegovoj porodici i saradnicima na velikom uspjehu. Profesor Duraković je demonstrirao jasnu viziju, koja treba služiti kao primjer, posebno mladima. Grad Zenica aktivno radi na razvoju poduzetništva. Naše poslovne zone ne samo što doprinose prosperitetu lokalnog poduzetništva, već to sada čine na ekološki osviješten način -kazao je Kasumović.