U prisustvu više hiljada vjernika, u nedjelju je, na platou Ajvatovice, održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “514. dani Ajvatovice”. Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, predstavnici vlasti, kao i brojni drugi gosti. „Manifestacija Ajvatovica je važan vjerski i kulturni događaj za muslimane centralne Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine. U prošlosti, mjesec juni je bio period kada su muslimani odlazili na dovišta, gdje su zahvaljivali Bogu i dovili da im Allah podari berićet u vremenu koje dolazi. Ajvatovica je uvijek bila mjesto muslimanskog okupljanja, gdje su isticane vrijednosti zajedništva, međusobne podrške i bošnjačke solidarnosti“, kazao je, ovom prilikom, muftija Kudić.
Učesnici programa bili su Turski vojni orkestar “Mehter”, gosti iz Republike Turske i hor Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Ilijaš. Prije centralne svečanosti, konjanici su, u nedjelju ujutro, prema najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke ispred Handanagine džamije u Pruscu. Također, nakon prolaska kroz stijenu proučena je dova, gdje je muftija Adilović uputio svoju poruku, a kasnije proučio i tradicionalnu ajvatovičku dovu, prije podne-namaza. Manifestacija “514. dani Ajvatovice” održana je pod sloganom “Tradicija, identitet, domovina”, što je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda.
Ovogodišnja Manifestacija svečano je otvorena 14. juna, na platou Musalle u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života, te džematlija i stanovnika Prusca i drugih dijelova BiH. Obraćajući se prisutnim, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović ukazao je na značaj Ajvatovice. „Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas“, kazao je muftija Adilović.