I ove godine Zeničani će prvi dan proljeća kao što to čine decenijama, bez obzira na vremenske uslove, dočekati zajedno s prijateljima na obalama rijeke Bosne i Babine rijeke te peći čimbur i družiti se cijelog dana. Forum građana Zenice je nedavno u Muzeju grada Zenice organizovao okrugli stol na kojem se trasirao put za uvrštavanje tradicionalne Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.
– Tradicija proslavljanja prvog dana proljeća, zapravo simbolična priprema jaja za jelo – čimbura, stara je koliko i čovječanstvo. Simbolika je jednostavna, jasna – prvi dan proljeća i rađanje prirode; uskrsnuće života iz smrti iz hladne beživotne zime –kazao je Adnadin Jašarević, direktor zeničkog Muzeja, te dodao da ova tradicija ne samo da je vrijedna pažnje nego i zavređuje da se upiše kao još jedan od događaja na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine
Na okruglom stolu su govorili još: doc. dr. Mirza Džananović sa zeničkog Filozofskog fakulteta, sociolog Sead Pašić i voditelj projekta Faruk Kadrić.
– Cilj je promocija ideje da se Proljetni uranak – Zenička čimburijada uvrsti na listu nematerijalne kulturne baštine FBiH, a nakon toga i Bosne i Hercegovine. U nekoj budućnosti bi se onda moglo razmišljati i o njenoj aplikaciji za UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Čimburijada je od samih svojih početaka urbana priča, manifestacija koja je multi-kulti karaktera i zaslužuje da se kao takva nastavi organizovati u budućnosti -istakao je Džananović.