U galerijskom prostoru sinagoge u Zenici, u četvrtak je otvorena izložba i predstavljena monografija „Tragom brčanskih Jevreja“, autorice Tamare Vijoglavin Mančić. Izložba, koju je organizovala Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Bosne i Hercegovine, Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ BiH i Arhivom Brčko distrikta BiH, svjedoči o uspostavlјanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. vijeka, kulturno-historijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog, a na kraju i uništenju cjelokupne zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata.
„Holokaust nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, nažalost, nije zaobišao Brčko. On je u Brčkom doživio jedan strašan primjer koji je rezultirao potpunim uništenjem Jevrejske zajednice u Brčkom“, kazao je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH.
Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija je istakao da je izložba značajna iz aspekta kulture sjećanja, te da jasno ukazuje na život, ali i stradanje Jevreja. „Ona pokazuje da je prije Drugog svjetskog rata Jevrejska zajednica bila velika zajednica koja je djelovala u raznim dijelovima BiH, pa tako i u Brčkom. Danas, nažalost, u Brčkom živi jedna jevrejska porodica, a svi ostali su, nažalost, nestali tokom Drugog svjetskog rata. Izložba je dokumentarna, pokazuje dokumente, život Jevreja u tim dijelovima, ali i njihova stradanja“, rekao je Andrle.
“Prikazom ove izložbe koja pokazuje život Jevreja u Brčkom, odnosno holokaust Jevreja, mi ustvari pokazujemo i sjećamo se svih drugih naroda koji su poginuli. Tu smo da odamo počast zbog onoga što se desilo Jevrejima, ali isto tako i da njegujemo kulturu sjećanja“, istakla je Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.
Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić je istakao da sarađuju sa velikim brojem organizacija i ustanova u BiH, a posebno sa temeljnim organizacijama kulture naroda BiH.
„Ova izložba jeste prilog našoj saradnji, izložba kojom prezentiramo arhivski materijal Arhiva Brčko distrikta BiH, a koji na jednom primjeru govori o stradanju Jevreja u BiH čime učestvujemo u izgradnji i čuvanju kulture sjećanja kada je riječ i o samome holokaustu, kao i uopće kulture sjećanja u BiH“, rekao je, između ostalog, Kodrić.