U parku Kulina bana iza istočne tribine stadiona Bilino polje, povodom obilježavanja 820. godišnjice od potpisivanja Bilinopoljske izjave te 12. aprila – Dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, održana je manifestacija pod nazivom „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“ u organizaciji Foruma građana Zenice. Tom prilikom je historijski čas održao kustos Muzeja grada Zenica Vernes Menzilović, a za najuspješnije literarne i likovne radove na konkursu „I stiže proljeće u moj grad“ zeničkim su osnovcima podijeljene nagrade i priznanja. Na konkurs je pristiglo 238 radova iz 16 zeničkih osnovnih škola a žiri je bio u sastavu: književnik Adnadin Jašarević, nastavnik likovnog odgoja Muhamed Begić i predstavnik Foruma građana Faruk Kadrić. Najuspješniji učenički radovi bili su i izloženi u parku Kulina bana.
– Dakle, imamo priliku da se upoznamo sa Bilinopoljskom izjavom i šta ona znači sa stanovišta državnosti BiH, prošlosti BiH, ali i prošlosti našeg grada – kazao je Kadrić.
Učenici čiji su literarni radovi nagrađeni su: Ajla Topčić (OŠ Musa Ćazim Ćatić, PŠ Blatuša), Emil Sedić (OŠ MĆĆ), Lena Alispahić (OŠ Vladimir Nazor). Pohvalu za rad s učenicima dobio je nastavnik bosanskog jezika Arslan Tanović (OŠ MĆĆ PŠ Blatuša). Dobitnici nagrada za likovne radove su: Smriko Nejla (OŠ Ahmed Muradbegović), Arman Bajramović (KŠC Sv. Pavao) i Nejra Ščetić (OŠ Mak Dizdar). Pohvalu za rad s učenicima dobila je nastavnica likovnog odgoja Šeherzada Habibija (OŠ Miroslav Krleža).