Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz federalnog Budžeta, uz svoja redovna mjesečna primanja, penzioneri u Federaciji BiH dobili su 5. augusta, u skladu s Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena.
Iako ova jednokratna novčana pomoć penzionerima nije rješenje u ovoj krizi, ipak podržavaju ovu mjeru Vlade FBiH. „Ova pomoć je kao kap kiše kada padne u more, ali je dobrodošla. Mi, penzioneri, smo voljeli da bude povećanje penzija, makar 2%, međutim, to je Uredba Vlade FBiH, i Savez i Federalni zavod za PIO/MIO nemaju ništa s tim. Poslije isplate jednokratne novčane pomoći, nema nikoga da je nezadovoljan i nema negativnih komentara. Ono što je činjenica jeste da PIO i udruženja ne mogu zaustaviti rast cijena na tržištu, ali valjda ćemo opstati i preživjeti“, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.
Trakić ističe da očekuju i pomoć Vlade ZDK. „Uputili smo zahtjev Vladi ZDK po pitanju socijalne pomoći, a tu mislimo na subvenciju za energente i komunalne usluge, te zdravstvene zaštite. Tražimo sastanak sa predstavnicima Vlade ZDK, odnosno premijerom i resornom ministricom, a na sastanku bi bili prisutni i direktor Kantonalne administrativne službe FZ PIO/MIO i predstavnici Saveza, radi konkretizovanja mjera za pomoć penzionerima“, kaže Trakić.
I ove godine članovi Saveza imaju mogućnost nabavke ogrjevnog drveta na rate a isporuka, ističe Trakić, ide dogovorenom dinamikom. „Kada je u pitanju nabavka ogrjeva, potpisali smo ugovor sa dvije firme koje se bave nabavkom ogrjeva, a to su Drvosječa i Šumarstvo Ljuta. Dinamika snabdijevanja penzionera ogrjevom je na dogovorenom nivou, te se nadamo će sve biti gotovo do ugovorenog roka“, kaže Trakić.