Kantonalni odbor SDP BIH ZDK protekle srijede organizovao je press-konferenciju o radu, odnosno, kako su istakli zastupnici, neradu Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. „Vrhunac se desio na prošloj sjednici, gdje smo svjedočili pojavom i papaka koji ne egzistiraju samo u drugim kantonima, nego i u ZDK. Šta reći o Skupštini i Vladi čiji se ministri stide svojih diploma, Vladi koja je puna nesposobnosti, nepotizma, nerada, Vladi koja samo troši budžetski novac, koja je od 2018. do 2020. godine, a to ću uvijek ponavljati jer su to činjenice koje su u dokumentima kao što je budžet, zaposlila novih 609 radnika na teret kantonalnog budžeta. Mislim da će ova skupštinska većina ostati zapamćena kao većina koja je najviše u toku svog mandata prekršila Poslovnik ,a to se desilo i na prošloj sjednici“, kazao je zastupnik Mladen Simić.
„Nakon tri mjeseca nerada i što nismo imali priliku da kažemo bilo šta, u periodu u kojem smo svi bili taoci odnosa među vladajućom većinom, koja je očito nefunkcionalna, ali se ipak uspije dogovoriti kada su interesi u pitanju, sada ćemo unutar 15 dana imati dvije sjednice, što pokazuje da su uspjeli dogovoriti plijen i podijelili ono što im je bio kamen spoticanja“, istakao je Vedran Kaser, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK, dodajući da vladajuća većina, otkako je formirana, ne radi ništa. „U proceduri nemamo novih zakona, podzakonskih akata, imamo samo imenovanja, razrješenja, zadovoljavanje apetita pojedinih koalicionih partnera“, dodao je Kaser.
Zastupnica Maida Tanović je istakla da su svi građani ZDK taoci vladajuće većine, te da su uputili dopis OHR-u da suspenduje Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, u skladu sa svojim upozorenjima. „SDA je pokazala da, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, zasniva Vladu i većinu na interesima, a to su dokazali zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Po skraćenom postupku, hitnoj proceduri, kao što su i navikli posljednje tri godine. SDA je pokazala da je spremna da sva vitalna ministarstva i institucije ovoga kantona prepusti koalicionim partnerima, kao plijen, da bi ostala na vlasti. Očekujemo, još uvijek, reakciju OHR-a i Američke ambasade i da se što prije suspenduje ova izmjena i dopuna Zakona“, kazala je Tanović.
Na press-konferenciji je trebao učestvovati i potpredsjednik KO SDP BiH ZDK Munib Husejnagić, koji nije bio tu, iz opravdanih razloga.