Na Univerzitetu u Zenici, koji u svom sastavu ima osam fakulteta članica, trenutno su dvije dekanese. Jedna od njih je van.prof.dr. Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta, oduvijek omiljena među svojim studenticama i studentima.
Usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza pitanje je, ističe Arnaut, organizacije, posvećenosti, ekspeditivnosti i postavljanja prioriteta. „Naravno, desit će se periodi da jedan segment „trpi“ i zahtijeva različita odricanja, to je neminovno. Također, takvi periodi nisu trajni, a kada nakon njih osjećate satisfakciju i lično zadovoljstvo zbog ispunjenih ciljeva, znate da je svako odricanje vrijedilo. Neophodno je naći balans koji će omogućiti da se ostvare zacrtani ciljevi na oba polja, a za to je potrebno mnogo razumijevanja okoline i pravi, iskreni saradnici“, kaže dekanesa Arnaut.


„Žena ne smije nikada zaboraviti sebe. Treba biti samosvjesna i svoja. Mora iskoristi svoje kapacitete da poboljša društvo u kojem živimo – žene to itekako mogu! Sva vrata su nam otvorena, potrebno je samo zakoračiti!“, poručila je ženama, povodom Dana žena, dekanesa Arnaut.


Žene, smatra, trebaju biti hrabre, objektivno procijeniti vlastite mogućnosti, ali i biti podrška jedna drugoj. „Svaka osoba treba graditi status svojim stavovima, postupcima, dosljednošću. Žene u našem duštvu, nažalost, relativno često imaju startnu poziciju osijenčenu stereotipima i predrasudama. Međutim, to nikako ne znači da nešto ne mogu – žene mogu, žele i hoće. Možda nam nekada nedostaje trunka hrabrosti, skrivena negdje duboko u iskustvima iz ličnog okruženja. Za početak, neophodno je objektivno procijeniti vlastite mogućnosti, donijeti odluku i onda hrabro i vrijedno raditi na njenoj realizaciji. Kada okruženje vidi da ste posvećeni, imate vlastiti stav i ne bojite se braniti ga, prihvata vas i uvažava. Žene imaju zagarantovana prava i trebaju ih adekvatno ostvarivati, oslobađajući se pritisaka, uvriježenih predrasuda i viševjekovnih stega. Ono na čemu žene trebaju poraditi jeste da više budu vjetar u leđa jedna drugoj, a ne sidro koje koči“, ističe dekanesa Arnaut.