Posljednjih nekoliko dana svjedočimo osjetnom smanjenju stope zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini. Nakon alarmantnih vijesti koje su pristizale tokom kulminacije trećeg vala epidemije COVID-19, čini se da je nastupilo toliko željeno olakšanje.
Jasno je da je period opuštanja i te kako potreban građanima BiH, umornima od loših vijesti i straha od zaraze. Po anketama provedenim u bh. medijima, oko 35% ispitanika izražava potrebu za psihološkom pomoći usljed posljedica koje pandemija ostavlja na mentalno zdravlje.
Sve veći broj vakcinisanih u svijetu takođe ulijeva optimizam da će pandemija uskoro biti prošlost, a svijet se vratiti u neki normalniji život.
Ipak, potrebna je svijest da smanjenje broja oboljelih ne znači da je virus SARS-COV2 iščezao. Vakcinacija nije magični štapić koji će trenutno riješiti problem, s obzirom da vakcine djeluju postepeno i treba vremena da se razvije ćelijski imunitet, a nakon toga i kolektivni. Dosadašnja iskustva naučila su nas da za izbijanje novog vala treba tek nekoliko dana nekontrolisanog rasta oboljelih. Kako se to ne bi desilo, potrebna je odgovornost svih nas.
Tri jednostavne mjere
Kako nauka, tako i praksa, pokazale su da za individualno zdravlje pojedinca i prevenciju širenja virusa veliku važnost ima provođenje tri osnovne epidemiološke mjere: nošenje maske, držanje fizičke distance i redovno pranje ruku.
Maska koja je ispravno stavljena i ugodno zategnuta preko usta i nosa služi kao fizička barijera kojom štitimo sebe i ljude oko nas. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi istraživanja koja procjenjuju da se nošenjem maske u prisustvu drugih rizik od infekcije smanjuje do 70%.
Sama maska ne može nas zaštiti od infekcije COVID-19, te je zbog toga potrebno provoditi i ostale dvije mjere – držanje fizičke distance od minimalno metar, te često pranje ruku, navodi se i u uputama različitih zavoda i instituta za javno zdravstvo, između ostalih FBiH, RS i Brčko Distrikta
Dokazano je da fizička distanca u velikoj mjeri štiti od infekcije. Naime, kapljice koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem, pa čak i dok govorimo, mogu sadržavati različite viruse, pa tako i korona virus. Osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini inficirane osobe mogu udahnuti te kapljice i tako se veoma lako zaraziti, objašnjavaju svjetski eksperti zdravlja, između ostalog i Dr. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog i medicinski savjetnik Bijele kuće.
I na kraju, ne smijemo zaboraviti ono što smo naučili još u vrtiću – često pranje ruku. Voda i sapun su naši saveznici u borbi protiv virusa, a ukoliko nismo u mogućnosti, pomoći će i sredstva za čišćenje na bazi alkohola. Smjernice različitih međunarodnih organizacija kao i lokalnih jedinica zaštite javnog zdravlja navode da 20-30 sekundi pranja ruku vodom i sapunom u velikoj mjeri pomaže da sačuvamo naše zdravlje.
Preporučljivo je i da se suzdržimo od rukovanja, zagrljaja i sl. s ljudima koji ne pripadaju našem najbližem krugu. Svoju srdačnost možemo izraziti i drugim lijepim gestama i riječima.
Svi smo odgovorni za prevenciju i provođenje jednostavnih individualnih epidemioloških mjera, kako bismo doprinijeli zdravlju čitave zajednice. Čuvajući sebe, čuvamo i druge!