Kako se Opća bolnica u Tešnju, jedina u ZDK koja uz Kantonalnu bolnicu Zenica posjeduje Covid odjel, priprema za četvrti val pandemije, provjerili smo ovih dana. Nakon zatišja tokom ljeta i na Covid odjelu tešanjske Opće bolnice evidentan je porast broja hospitalizovanih. Trenutno su na ovom odjelu, od 60 kreveta, smještena 24 pacijenta od kojih većina nije cijepljena.
-Od ta 24 pacijenta zanimljivo je da su dva potpuno vakcinisana, dva su nepotpuno vakcinisana i 20 uopšte nije vakcinisano. Kliničke slike nisu pretjerano teške. Nije to situacija kao što je bila proljetos, ali vidimo da se usložnjava svakodnevno, vidimo veći priliv pacijenata-kaže nam prim. dr. Omer Bedak, direktor Opće bolnice u Tešnju.
U Upravi ove zdravstvene ustanove učinili su sve da četvrti val pandemije dočekaju spremni.
-Imamo dovoljno testova i kiseonika, ali vidimo porast u potrošnji kiseonika. Mi smo prije ovog trenutnog vala dnevno trošili tri-četiri boce kiseonika za naše redovne potrebe, a ovih zadnjih dana trošimo do 40 boca kiseonika dnevno-dodaje dr. Bedak.
Uz povećan angažman zdravstvenog osoblja i drugih resursa, tri vala pandemije su i u Općoj bolnici u Tešnju, koja godinama posluje pozitivno, uzrokovali gubitke. Finansijska injekcija iz Federacije i Kantona dobro je došla.
-I to je, u dobroj mjeri, izvuklo našu bolnicu iz dugova tako da smo sada i stabilnoj finansijskoj situaciji-zaključuje naš sagovornik.
Iz Opće bolnice u Tešnju još jednom upućuju apel stanovništvu da se vakciniše jer je to, kažu, jedini način da sačuvaju svoje i zdravlje drugih, ali i zdravstveni sistem koji nam je svima potreban.