Tokom zimskih mjeseci, voća i povrća ne manjka na zeničkoj zelenoj pijaci. Uprkos činjenici da su cijene porasle i da je kupovna moć građana opala, trgovci se, ipak, odlučuju svoju robu izložiti na tezgama.
Penzioneri najčešći kupci

Rehibić

Prema riječima trgovaca, proizvodi koje građani imaju priliku kupiti na pijaci karakteristični su za zimski period, a većina proizvoda se mora dobro čuvati zbog hladnoće i mraza.
Trgovkinja Vahida Rebihić na pijaci radi oko 30 godina te prodaje domaće proizvode. Kako kaže, iako je hladno vrijeme te su slaba primanja, građani kupuju ono što izlože. „Hrana se mora kupovati, a sve ostalo se može zanemariti. Naši najčešći kupci su penzioneri dok mlađi češće idu u trgovačke centre. Do povećanja cijena je došlo pa i duplo kada je u pitanju proizvodnja, a samim tim se mora povećati i prodajna cijena. Kada je upitanju moja tezga, najčešće se kupuju šampinjoni jer mušterije znaju da su domaći i svježi“, kaže Rebihić.

Delić

Sličnog mišljenja je i trgovac Vahidin Delić koji kaže da se krajem januara prodaja smanjila. „Hladno je vani i ljudi slabije izlaze. Građani koji dođu na pijacu došli su s namjerom da nešto kupe pa se tako nešto i proda. Moram reći da su cijene, iz dana u dan, prevrtljivije jer se nabavna cijena poveća, a samim tim je veća i prodajna cijena. Dodatni problem je i to što se radi na male marže. Nadam se da će nam februar donijeti bolji period i veću prodaju“, ističe Delić.

Neprimjetna sniženja

Lokmičić

Zeničanka Vida Lokmičić redovno obavlja kupovinu namirnica, a da su određene namirnice snižene, kako kaže, nije pretjerano primijetila. „Namirnice koje kupujem svaki dan ili mjesečno, poput mesa, su itekako skupe. One koje su kao na sniženju su tako malo snižene da je to neprimjetno. Nadam se da će rast cijena stati jer ovakvo stanje nije dobro za sve građane, a ne samo za penzionere“, kaže Lokmičić.

Cijene voća i povrća
Kada su upitanju voće i povrće, trenutne cijene po kilogramu su sljedeće: šampinjoni 8 KM, luk 3 KM, špinat 7KM, paprike 2,50 KM, kivi 3 KM, mandarine 2 KM, jabuke 1,50 KM, mrkva 1,50 KM, krompir 2 KM, kupus 1,50 KM, prokulice 4 KM.