U organizaciji Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona i Udruženja privrednika Grada Zenica protekle sedmice održana je tribina „Stanje, razvoj i budućnost privrede ZDK i regije” te „Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas“ na kojoj je, pored predstavnika ministarstva i privrednika, gost predavač bio Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.
Mesić: „Dodik i Čović su braća u razbijanju BiH“
Stjepan Mesić je analizirao trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, te je ovom prilikom kazao da nije prezadovoljan političkim promjenama u BiH kao i da bi se sve brže rješavalo kada bi Međunarodna zajednica pokazala da je zainteresovana za razvoj BiH i regije. „U Srbiji oficijelna politika kaže da priznaju BiH u njenim granicama, institucije, zadovoljni su da se BiH razvija, a u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je politika Beograda. U Hrvatskoj imate slično. Reći će vam da priznaju Bosnu i Hercegovinu, to je naša susjedna zemlja, moramo surađivati, sve ćemo govoriti što je pozitivno, ali često se zaobilazi Sarajevo jer se tamo modificira bosanska politika. Ali, ako jedan odlazi u Banja Luku, drugi u Mostar i zaobilazi se Sarajevo, opet, nije usaglašena ta politika. I Hrvatska kaže da priznaje BiH u svim okvirima, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, a on je razbijač BiH isto kao što je Dodik. To su dva brata blizanca u razbijanju Bosne i Hercegovine“, kazao je Mesić.
Stub privrede u BiH
Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić istakao je da je održana tribina dobra prilika da se ukaže na stanje privrede u ZDK, te da počasni gost, kao prijatelj naše države, kaže svoje viđenje stanja u kojem se BiH nalazi „Kada je upitanju Bosna i Hercegovina, ali prvenstveno ZDK, moram reći da smo mi stub privrede BiH. Imamo jako razvijenu metalnu industriju, imamo lidera u proizvodnji čelika, vrhunske proizvođače na teritoriji ZDK… Uvjereni smo da privreda našeg kantona može biti konkurentna u zemljama regiona. Saradnja sa zemljama regiona nema alternativu, a prednosti koje imamo za rast i razvoj privrede jesu jezik, pozicija ZDK, vrijedni privrednici i radnici koji znaju napraviti dobar i kvalitetan proizvod, te ugovori koji imamo sa zemljama regiona“, kaže Šibonjić.
O stanju i perspektivama privrede ZDK i regiona govorili su i Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK i Enes Karić, predsjednik Udruženja privrednika Grada Zenica.