Niti 29 godina nakon stradanja nevinih civila ne prestaju suze, bol i jecaji porodica i prijatelja poginulih. Pokraj spomen-ploče postavljene na zgradi u zeničkom naselju Crkvice prošle sedmice su građani, predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja ratnih vojnih invalida, Gradske uprave i političkih stranaka položili cvijeće i odali počast za devet ubijenih civila koji su stradali od granate koja je, prema riječima prisutnih, namjenski ispaljena na ovu lokaciju jer je najbliža ratna linija bila udaljena oko 30 kilometara.
Tog tragičnog 22. juna, od granate ispaljene s agresorskih položaja smrtno su stradali: Anela Pivić-Hašimić, Muhamed Šukalić, Tomo Radenović, Sead Delić, Zdravko Kos, Dževad Delić, Munib Kajtaz, Safet Altunbabić i Hamdo Nuspahić. Najmlađa žrtva imala je 10, a najstarija 72 godine
Porodice poginulih, osim boli zbog gubitka najdražih, boli i činjenica da ni poslije 29 godina odgovorni nisu procesuirani.
Predstavnici mjesne zajednice Crkvice najavili su inicijativu za izgradnju novog spomen-obilježja za devet ubijenih civila koje bi se trebalo nalaziti u obližnjem parku.