Praktična nastava za frizere se odvija u školskom frizerskom salonu

Srednja mješovita škola „Mladost“ Zenica 6. aprila obilježava 80 godina postojanja i uspješnog rada. Od osnivanja do danas više puta mijenjala je naziv, a odgovarajuće i savremene uslove za rad dobija tek izgradnjom objekta na Bilimišću. Otvaranjem i formiranjem novih tehničkih smjerova prerasla je, iz Stručno-zanatske škole Zenica, u Srednju mješovitu školu “Mladost” Zenica.
Odlična saradnja sa učenicima, roditeljima, privrednim subjektima…

Kamenjaković

U ovoj školskoj godini, Školu pohađa 635 učenika, koji su raspoređeni u 32 odjeljenja različitih struka, a ono što odlikuje školovanje u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi svakako je odlična prilika za sticanje praktičnih znanja. Direktor SMŠ „Mladost“ Zenica mr. Nihad Kamenjaković ističe da su, i pored teške epidemiološke situacije, zadovoljni odvijanjem nastave. „Dan škole ove godine ne obilježavamo svečanim programom zbog epidemiološke situacije. Odgođena su brojna takmičenja i aktivnosti učenika sa ciljem očuvanja zdravlja i sprječavanja širenja bolesti. I pored teške epidemiološke situacije, ipak uspijevamo kvalitetno realizirati nastavu, zahvaljujući visokom stepenu odgovornosti profesora, trudu učenika, kao i dobroj saradnji sa roditeljima. Uspjeli smo, također, očuvati saradnju sa privrednim subjektima i provoditi u Školi aktivnosti koje su se, koliko-toliko, mogle prilagoditi ovoj situaciji“, kaže direktor Kamenjaković.

Radionica za zanimanje elektroinstalatera

Dan škole je i prilika da se sumiraju rezultati ostvareni u proteklom periodu. „Neke od aktivnosti koje smo realizovali su: webinari za profesore, učenike i roditelje u cilju kvalitetnijeg održavanja nastavnog procesa, saradnja sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, sa Udruženjem Roma kao pomoć djeci romske nacionalnosti. Treba spomenuti i renoviranje kabineta za građevinska zanimanja i osposobljavanje ljetne učionice koja se nalazi u sastavu Parka „Mladosti“, a koja je planirana kao novi prostor za realiziranje obrazovnih sadržaja. Uspjeli smo obnoviti vozni park Škole nabavkom novih vozila i time stvoriti bolje uslove za naše vozače, a sve to zahvaljujući velikom zalaganju uposlenika i učenika“, ističe direktor Kamenjaković.

Kabinet tekstilne struke

Učenici se obrazuju u pet struka
U Srednjoj mješovitoj školi “Mladost” Zenica učenici se obrazuju u pet struka: Saobraćajna (vozač motornih vozila); Građevinska (građevinski tehničar, zidar- fasader – izolater, monter suhe gradnje, keramičar-teracer, armirač-betonirac); Elektro (tehničar za mehatroniku, elektroničar mehaničar, elektroničar telekomunikacija, elektroinstalater, elektromehaničar); Tekstilna (tekstilni tehničar – konfekcionar, konfekcionar tekstila – krojač), te Struka uslužnih djelatnosti (frizer-vlasuljar). Bitno je istaći da su ova stručna zvanja i zanimanja veoma tražena, kako na bh., tako i na tržištima van BiH.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju