Zeničanka Alma Kratina je po treći put dobila povjerenje građana u svojoj izbornoj jedinici i tako je treći put direktno izabrana u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH. Kako ističe, njen rad njen politički angažman naročito se ispoljio kroz niz inicijativa i prijedloga za izmjene zakonskih rješenja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite ali i borbe za ravnopravnost spolova.
Mnogo je borbi iza mene
– Nisam se odlučila na ovaj poziv, politika je izabrala mene. To je bio neki logičan slijed nakon mnogo nepravdi sistema koje sam osjetila na svojim leđima. Imala sam potrebu reći svoj stav na mjestima odlučivanja i prekinuti vlastitu šutnju. Imamo mnogo izazova koje je potrebno rješavati u ovoj zemlji i pitanja koja nadilaze politička nadmudrivanja, kao što je nasilje, nedostatak podrške osjetljivim kategorijama građana. Potrebno je da se uključe svi oni koji misle dobro ovoj zemlji i ovim ljudima -kaže Kratina te ističe da je bilo momenata kad su političke okolnosti u kojim je djelovala u Parlamentu Federacije BiH ostavljalo prostor više za podgrijavanje beznađa nego za konstruktivan rad, no zastupajući ideologiju koja se može suštinski vizualizirati smjernicama koje određuju presude Evropskog suda za ljudska prava nikad smisao političkog djelovanja nije dolazio u pitanje i ostavljao je nedirnut prostor za dalje borbe za ljudska prava.
– Moram reći da sam, obzirom na svoje iskustvo i godine, preskočila tu stepenicu da mi je teže jer sam žena u politici. S tim se sada lakše nosim. Istina bilo je mnogo borbi iza mene kao i iza svih žena u društvu punom stereotipa i predrasuda. Sama činjenica da vas pitaju kako usklađujete porodične obaveze i posao a to nikad ne pitaju vaše muške kolege dosta govori u kakvom smo položaju i u kakvom društvu živimo. Ako još imate porodicu, troje djece u raznim fazama odrastanja jasno je kakav teret nosite -ističe Kratina i dodaje da bez razumijevanja porodice bi bilo teško obzirom da nema baš podrške sistema za mlade žene koje grade karijeru bilo poslovnu ili političku, akademsku…
Naša borba se nastavlja
– Mi smo i dalje podzastupljene na mjestima odlučivanja i ako smo procentualno i više visokoobrazovane od naših muških kolega, naša borba se nastavlja. Jedno je sigurno, a to je da dok pitanje rodne ravnopravnosti ne budemo posmatrali kao pitanje prosperiteta društva u cjelini neće biti značajnijih promjena na bolje u našem društvu jer taj potencijal rijeke jakih, snažnih bh. žena još uvijek je skriven i neiskorišten za dobrobit ove zemlje. U borbi za promjene treba nam mnogo više međusobne solidarnosti ali i neizostavnog savezništva naših muških kolega. I nemojmo zaboraviti sve one snažne žene kroz istoriju, one koje su se izborile da danas možemo praviti vidljive korake za one koje dolaze nakon nas. S nama ništa ne počinje niti završava, čini mi se da to ne ponavljamo dovoljno često u javnom prostoru. Moramo se truditi biti bolji ljudi svakim danom koji nam dolazi -kaže Kratina na kraju.