Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić svečano je otvorio novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije Kokoda d.o.o. u Brezi. Puštanjem u pogon sistema za hranjenje i napajanje pilića, te simboličnim presijecanjem vrpce, ministar Dedić je ozvaničio početak rada novosagrađenog objekata ove kompanije.
– Programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osmišljeni su s ciljem podrške našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima. Podrška je posebno bitna u početku proizvodnje za nove investicije i sretni smo da svjedočimo otvorenju novoizgrađenih proizvodnih pogona. Naravno, ovogodišnjim Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju planirana je podrška za ovu vrstu proizvodnje koja će svim proizvođačima biti od koristi, ali i otvoren javni poziv za nabavku nove opreme, mehanizacije, izgradnju objekata i druge investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kojima ćemo poboljšati poslovni ambijent i podržati otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta – kazao je ministar Dedić.
Bračni par Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju kompanije Kokoda d.o.o. donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. Ukupna investicija u razvoj kompanije iznosi 540.000 KM, od čega je posredstvom Razvojne banke Federacije BiH osigurana povoljna kreditna linija i grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 128.900 KM. Načelnik Općine Breza, Vedad Jusić poručio je da je Breza sredina u koju vrijedi ulagati, te da je kompanija Kokoda d.o.o. jedan takav primjer. Objekat će imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu, a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.