Proteklog utorka je održana 17. hitna sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na čijem dnevnom redu su bile četiri tačke: Prijedlog Odluke o smjenjivanju Amre Mehmedić, premijerke Zeničko-dobojskog kantona, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Kluba zastupnika Bošnjaka 9. saziva Skupštine ZDK, Prijedlog Odluke o dopuni Poslovnika Skupštine ZDK, predlagača Amele Granić, zastupnice u Skupštini ZDK i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni/dopunama Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine.
Mehmedić: „Važni materijali čekaju“
U okviru prve tačke dnevnog reda, usvojena je Odluka o smjenjivanju premijerke Mehmedić, a koja povlači i smjenjivanje ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
„Skupština ZDK ima novu skupštinsku većinu, predvođenu sa SDA. Na prethodnoj sjednici smo izglasali nepovjerenje premijerki i Vladi ZDK. Na našu inicijtivu, sazvana je i treća hitna sjednica Skupštine, iz razloga što je premijerka imala tu obavezu da podnese ostavku, a samim time ostavku podnosi i Vlada ZDK“, rekao je Alija Ogrić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK.
Premijerka Mehmedić je istakla da je razočarana, te da je „svjedočila grubom kršenju Poslovnika i da su na prethodne dvije hitne sjednice izglasani određeni zaključci koji su izazvali velike nedoumice, u smislu pravnog tumačenja“. „Skupština je tražila ostavku Vlade, a u Ustavu i Poslovniku o radu Vlade ZDK nije propisan rok. Dakle, Vlada ZDK podnosi ostavku ako joj Skupština ZDK u bilo koje vrijeme izglasa nepovjerenje. Mi tu nismo vezani rokovima. Zastupnici SDA su sudili da to treba biti odmah, a to nigdje tako ne piše, a ono što smo mi čekali jeste sjednica Zakonodavno-pravne komisije, da tumači donesene zaključke. Jako mi je žao da mi u ovih 10 dana imamo tri hitne sjednice Skupštine. Priča se o smjeni Vlade, a vrlo važni materijali čekaju“, rekla je Mehmedić.
U nastavku sjednice, donesena je Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o osnivanju Kluba zastupnika Bošnjaka 9. saziva Skupštine ZDK, a za novog predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je samostalni zastupnik Alen Kapković.

Za četvrtak, 26. oktobar, najavljeno je održavanje 18. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na dnevnom redu je samo jedna tačka, a to je Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je Zakonodavno-pravna komisija bila mišljenja da ova tačka nema karakter hitnosti, usvojena je Odluka o dopuni Poslovnika Skupštine ZDK. Kako je kazala Granić, ovom odlukom bi se samostalni zastupnici doveli u ravnopravan položaj sa ostalim zastupnicima.
„Naime, u dosadašnjoj praksi, ovi zastupnici nisu imali mogućnost formiranja Kluba zastupnika. Ovom malom izmjenom se omogućava samostalnim zastupnicima da formiraju svoje vlastite klubove i dovedu u ravnopravan položaj sa ostalim zastupnicima, kako bi, što kvalitetnije, mogli raditi u sastavu Skupštine ZDK“, kazala je Granić. Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine ZDK.
Predloženi mandatar i ministri za novu Vladu ZDK
Izvršni odbor KO SDA ZDK na nedavno održanoj sjednici potvrdio je kandidate koje su gradske i općinske organizacije SDA iz ZDK kandidovale za budućeg premijera i članove nove Vlade ZDK.
Za mandatara za sastav nove Vlade ZDK predložen je Nezir Pivić. Za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložen je Mirza Mušija, za ministra unutrašnjih poslova Emir Vračo, za ministra pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić, za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Jasmin Čajić, za ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Adnan Šabani, za ministricu zdravstva dr. Aida Salčinović dok je za ministra rada, socijalne politike i izbjeglica predložen Antonio Šimunović.
Kadrovi Demokratske fronte-dosadašnja ministrica finansija Dženana Čišija te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica nastavit će raditi na čelu istih resora i u novoj Vladi, kao i kadar Narodnog evropskog saveza, dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić.