Mladi glumci amateri će ovog četvrtka (18. januar, op.a.), na sceni tešanjskog Pozorišta, premijerno izvesti predstavu „Aplauz za naše“. Predstava govori o diskriminaciji koje je danas, pod pritiskom konstantne izloženosti javnom mišljenju na društvenim mrežama, više nego ikad.
– Vidici su, nažalost, potpuno suženi na format ekrana i kamera telefona, kako kod mlađih tako i kod starijih osoba, a svi skupa postajemo jako laka meta za manipulaciju. Ova predstava, iako se bavi vršnjačkim nasiljem, fokus stavlja na roditelje jer su ipak, na kraju dana, oni razlog zašto njihova djeca vole ili mrze, prihvataju ili odbacuju, liječe ili povrjeđuju. Zbog toga je izuzetno važno da predstavu pogleda i odrasla publika, tiče ih se koliko i mladih -kažu iz Bosanskog pozorišta Tešanj i dodaju da je ulaz na premijernu izvedbu besplatan a publika će neposredno nakon predstave imati priliku razgovarati s glumcima o samoj predstavi te problematici kojom se bavi.
Dramski tekst napisala je Nedžma Čizmo a saradnica iz prakse je rediteljica Lajla Kaikčija. U predstavi igraju: Irma Hodžić, Elma Fejzić, Barbara Ostojić, Enida Šakota, Nikolina Đurić, Anur Nakić, Emir Hajrulahović, Saira Čamdžić, Ela Dragonić, Šemsa Jašarević, Njegoš Lučić i Faris Hasičić. Ova predstava je plod saradnje Bosanskog pozorišta Tešanj i Centra za mlade Teslić kroz projekat Umjetnost za društvenu koheziju, te u njoj igraju glumci amateri iz obje zajednice.