Zeničko programersko udruženje ZeForge, 14. decembra 2023. godine organizuje četvrtu po redu Hammer IT konferenciju koja će okupiti najveće stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija. Sadržaj konferencije će se simultano odvijati u tri dvorane kina CineStar Zenica u kojima će stručnjaci iz IT svijeta držati predavanja o najaktuelnijim temama iz IT svijeta, te Ekranu Zenica u kojem će biti postavljeni info pultovi IT kompanija, koje će posjetiocima prezentirati svoj angažman u pomenutoj oblasti.
-HammerIT je do sad najveće okupljanje ljudi zainteresovanih za IT u Zenici i cilj nam je od ovog događaja napraviti prepoznatljiv brend, te omogućiti našem gradu bolje prilike za napredovanje u IT industriji -rekao je Amar Čerim, koordinator za tehničku realizaciju ZeForge Hammer IT konferencije.

Udruženje ZeForge je osnovano 2017. godine u Zenici, te radi na promoviranju IT scene u Zenici kroz realizaciju raznih MeetUp-a, seminara, edukacija i kurseva. Veliki broj polaznika prošao je kroz besplatne programe udruženja, te nakon stečenog znanja nastavio graditi u ovom sektoru.

Pored navedenog, planirana je radionica za srednjoškolce i studente, na kojoj će predavači govoriti o svim vrstama zanimanjima u IT sektoru.
-Prethodne Hammer IT konferencije okupile su veliki broj stručnjaka iz IT svijeta. Do sad su sve konferencije imale preko 500 posjetitelja, te vjerujemo da će konferencija u decembru zabilježiti najveći broj posjetitelja do sad, s obzirom na to da je opća zainteresiranost za ovaj sektor u velikom porastu. Konferencija će pružiti priliku kako strastvenim IT zaljubljenicima, tako i onima koji tek ulaze u ovu oblast, da uče od stručnjaka i upoznaju se s vodećim kompanijama. Pozivamo sve zainteresirane da posjete konferenciju na kojoj je ulaz za sve posjetitelje besplatan, te zajedno s nama učine da ona postane prepoznatljiv brend širom Balkana – kaže Amila Heralić, PR udruženja ZeForge.
Projekat je podržan od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Zenička softverska kompanija Inzpire d.o.o. je glavni partner ove konferencije.
(D. J.)