Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u kojoj su bili i ministrice zdravstva Aida Salčinović i finansija Dženana Čišija te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, posjetila je OŠ “Abdulvehab Ilhamija” u Željeznom Polju kod Žepča, gdje je krajem prošle godine u funkciju puštena fiskulturna dvorana čiju je izgradnju najvećim dijelom finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona, saopćila je Press služba.
Projekat vrijedan 1 milion KM
Radi se o projektu vrijednom oko 1 milion KM, od čega je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvojilo 800.000 KM, a Općina Žepče osigurala je preostalih 200.000 KM. Izgradnjom dvorane značajno su unaprijeđeni uslovi za odvijanje nastave tjelesnog odgoja za 399 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja, ali i svih 4.500 stanovnika MZ Željezno Polje budući da će se dvorana također koristiti za rekreaciju i održavanje društvenih priredbi.
Premijer Nezir Pivić je naglasio posvećenost Vlade ZDK-a izgradnji infrastrukture, a posebno projektima korisnim za mlade i ostanak mladih u državi.
Bolji uslovi za život
“Vlada čini sve da osigura što kvalitetnije uslove za život svih građana i da u tom smislu realizuje infrastrukturne projekte u svim gradovima i općinama, vodeći se principima ravnomjernog razvoja. Maksimalno smo na raspolaganju i uvijek spremni da osiguramo sredstva za projekte kao što je fiskulturna dvorana u Željeznom Polju”, rekao je premijer Pivić.
Dodao je da će resorno ministarstvo i Vlada nastojati da osiguraju sredstva za izgradnju tribina, fasadu i vanjsko uređenje dvorane, čime bi objekat započet 2020. godine bio potpuno završen.
Izgradnja ambulante
Također je rekao da ova mjesna zajednica, koja je 2014. godine stradala u razornim poplavama, može računati i na podršku projektu izgradnje Ambulante porodične medicine, predračunske vrijednosti oko 480.000 KM, za koji je Vlada u budžetima za 2023. i 2024. godinu osigurala 400.000 KM, Općina Žepče 70.000 KM, a Dom zdravlja Žepče preostalih 10.000 KM.
Ministrica zdravstva Aida Sačinović rekla je da je projektna dokumentacija završena i da se čeka odobrenje za rušenje starog objekta na čijem mjestu bi tokom ove godine trebala biti izgrađena savremeno opremljena ambulanta koja će ispunjavati potrebe za liječenje mještana Željeznog Polja.