Početkom prošle sedmice, JU „Dom zdravlja“ Olovo je završila proces vakcinacije svih prioritetnih skupina na području općine Olovo, te su počeli sa vakcinacijom građana koji žele primiti vakcinu protiv koronavirusa. „Vakcinacijom priroritenih skupina u JU „Dom zdravlja“ Olovo, u martu je započela vakcinacija građana sa područja naše općine, u skladu sa priroritetima koji su utvrđeni od strane Svjetske zdravstvene organizacije i nadležih kriznih štabova“, kaže mr.sci.med.dr. Izudin Kućanović, direktor JU „Dom zdravlja“ Olovo.
Kao operativni krizni i vakcinalni tim na nivou Ustanove, do sada su, ističe dr. Kućanović, zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju. „Vidjet ćemo kako će to biti u narednom peeriodu, ali većina ovih pacijenata koje smo kontaktirali i koji se ubrajaju u različite rizične skupine i obolijevanja od koronavirusa su se odazvali i primili vakcinu protiv koronavirusa“, kaže dr. Kućanović te ističe da je od velike važnosti potruditi se vakcinaciju približiti građanima.
„Ne može se vakcinacija raditi na jednom punktu u kantonu ili u velikom gradu i očekivati da imate veliki odziv. Vakcinaciju moramo, s obzirom na to da je u domenu primarne zdravstvemne zaštite, spustiti na nivo porodične medicine, dati zadatke timovima porodične medicine koji su blizu pacijentu, koji imaju već izgrađen odnos povjerenja sa pacijentima, koji su u njihovom timu porodične medicine i mislim da će rezultati kod svih biti bolji. Kod nas se izrada spiskova za vakcinaciju i pozivanje građana vrši iz ambulanti porodične medicine, od stane njihovih porodičnih ljekara i sestara koji ih, kako već rekoh, odlično poznaju i imaju izgrađen sistem povjerenja i saradnje koji grade duži niz godina“, kaže dr. Kućanović.