Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić posjetio je u petak OŠ „Kulin Ban“ Visoko gdje je ozvaničio početak realizacije Projekta energetske efikasnosti u školama u ovom kantonu vrijednog 11 miliona maraka.
Energetska efikasnost
OŠ „Kulin Ban“ jedna od 30 škola koje će biti obuhvaćene ovim kapitalnim projektom, koji se finansira iz kredita Svjetske banke.
“Prvi radovi se očekuju početkom jula, a planirano je da do 1. oktobra bude završeno 20 školskih objekata. Ostalih deset će krenuti u realizaciju tokom ljeta naredne godine. Cilj projekta je ušteda energije, unapređenje uslova za izvođenje nastave te smanjenje zagađenja”, rekao je Kozlić nakon obilaska školske zgrade s ministrom unutrašnjih poslova Dariom Pekićem i saradnicima te predstavnicima Grada Visoko.
OŠ “Kulin Ban” u petak je proslavila 140. rođendan, a školska zgrada izgrađena 1910. godine jedna je od najstarijih škola u BiH. U rekonstrukciju i obnovu fasade, zamjenu stolarije, uređenje stropova, kotlovnice i konverzija grijanja sa lož ulja na plin, te zamjenu rasvjete bit će uloženo 450.000 KM.
Poboljšanje uslova u školama
Direktorica Azra Žolja zahvalila je Vladi i nadležnom ministarstvu što su prepoznali potrebe i uvrstili OŠ “Kulin Ban” među škole koje će biti obuhvaćene projektom rekonstrukcije.
Predsjednik Školskog odbora Dževad Fejzić rekao je da je projekat veoma značajan za učenike i nastavnike jer će doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa.
Naveo je da su u prethodnim godinama realizirani brojni projekti u školi, koje su podržali Vlada ZDK, Grad Visoko i privrednici, a jedan od važnijih je i ugradnja videonadzora čime je značajno unaprijeđena sigurnost u ovoj gradskoj školi.
Za Visoko 1,5 miliona KM
Na području grada Visoko planirana je i rekonstrukcija OŠ “Safvet beg Bašagić” vrijedna 410.000 KM i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre u vrijednosti 350.000 KM, tako da će u rekonstrukciju ove tri škole biti investirano oko 1,5 miliona KM. Pored toga, u toku je opremanje školske sportske dvorane u Poriječanima i PŠ Mula Mustafa Bašeskija, a planirana je i izgradnja nove zgrade PŠ Alija Nametak u Goduši.